Unge studerende fra især flere nordeuropæiske lande er med, når Landsskuepladsen i Herning danner ramme om den internationale konkurrence, Field Robot Event 2011.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er første gang, at konkurrencen foregår i Danmark, men det er niende gang, at studerende og professionelle kæmper om at vise, hvem der er længst i udviklingen af robotter til fremtidens planteavl.

- Vi har foreløbigt 14 tilmeldte hold - heraf to danske, siger Michael Nørremark, der er forsker ved Aarhus Universitets Institut for Biosystemteknologi på Forskningscenter Foulum.

Instituttet er koordinator for konkurrencen, der arrangeres af ingeniøruddannelserne i Danmark.

Majsmark på Landsskuet

På grund af Field Robot Event er et hjørne af Landsskuepladsen er blevet tilsået med majsplanter. Det sker med en autostyret traktor for at få en helt præcis placering af rækkerne.

Når majsplanterne til Landsskuet den 30. juni-2. juli er cirka 30 centimeter høje, er det så konkurrencedeltagernes opgave at få deres hjemmebyggede markrobotter til at køre ned gennem majsmarken på forskellige grundlag uden at skade planterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lyserød blomst skal sprøjtes ned

Markrobotterne skal bruges til både jordbearbejdning, rensning for ukrudt og sprøjtning. Deltagerne skal derfor også vise, hvor præcist de kan få robotten til at sprøjte en uønsket plante væk. Mellem majsplanterne opstilles en lyserød blomst, som robotterne skal ramme med en vandstråle, uden at majsplanterne bliver våde.

- Der er tale om en lyserød plastikblomst, som min kone har fundet i Ikea. Ved at vælge den, er vi sikker på, at alle konkurrencedeltagere på forhånd har mulighed for at købe den samme blomst i den lokale Ikea, så de øver sig og indstiller robotten på et fælles grundlag, uanset om de kommer fra Finland, Tyskland eller Spanien, siger Michael Nørremark.

Han har allerede selv øvet sig på blomsten med en markrobot hjemme i haven og kan konstatere, at det er muligt at præcisionsbehandle planten.

Vinderne i konkurrencerne, der kan følges både torsdag, fredag og lørdag får en pengepræmie på 7.000 kroner.

Unge kæmper med Lego

Som noget nyt arrangeres der også en Junior Camp på den nærliggende Agroskolen i Hammerum i ugen op til og under Landsskuet. Her kan teknikinteresserede unge i alderen 14-18 år selv prøve at bygge en robot i Lego Mindstorm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resultaterne vises også på Landsskuet i en konkurrence, hvor der er en pengepræmie på 5.000 kroner.

Juniordeltagernes konkurrence foregår på et bord, hvor minirobotterne blandt andet skal flytte husdyr og såsæd.