Lyt til artiklen:

Prisvinder er nu dobbelt guldvinder

00:00
Hastighed: ???x
05:02

Guldprisen i kampen om Landsskuets nyhedspris gik i år til virksomheden MSR Plant Technology.

Dermed kunne Landsskuet præsenterer en dobbelt guldvinder. For også sidste år vandt MSR Plant Technology guldprisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I år vinder den innovative virksomhed guldprisen for MSR Crown Crusher, som er en mekanisk løsning til vækststandsning i kartofler, som dommerne mener løser en meget påtrængende opgave, som handler om at standse væksten i kartofler uden brug af kemi, fordi den kemiske løsning lever på lånt tid..

Det er en opgave, som mange internationale virksomheder har forsøgt at finde løsninger på igennem flere år. Men hidtil er det ikke lykkedes at finde tilfredsstillende metoder, som kan afløse de kendte og velafprøvede kemiske metoder.

Det ser faktisk ud til, at MSR Plant Technology har udviklet en mekanisk løsning, der fungerer helt uden kemi, og derfor er løsningen også højt placeret på Miljøteknologilisten.

Det handler kort fortalt om at knuse vækstpunktet i kartoffelplanterne.

Opgaven med at standse vækste i kartofler uden brug af kemi er kompleks, men internationalt efterspurgt fra store internationale kartoffelproducenter og kartoffelkunder. Derfor har MSR Plant Technologys Crown Crusher da også allerede oplevet interesse fra store internationale spillere, som finder de patenterede løsninger meget interessante.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man kan opleve MSR Plant Technologys Crown Crusher på Fasterholts stand.

Sølv

Sølvprisen gik til firmaet HS Tarm for Virtual Power Plant.

Her er tale om danskudviklet software, som optimerer solcelleanlæg i samspil med batterier, uanset om det er fra et mindre solcelleanlæg hos en privat familie eller et stort anlæg på et moderne landbrug.

Styringen er intelligent og følger løbende udviklingen på elbørsen og priserne hos det konkrete elselskab. Den holder desuden øje med vejrudsigten og kalibrerer løbende det konkrete anlægs elforbrug, og ud fra de forskellige parametre sikrer den intelligente styring optimal opladning samt køb og salg af strøm fra elnettet. Styringen kan også reservere strøm til vitale funktioner.

Med denne intelligente energiløsning optimeres energiproduktion og energiforbrug, og man bliver mere uafhængig af eksterne energileverandører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
HS Tarm vandt sølvprisen for en styring som optimerer udnyttelsen af solcelleanlæg i kombination med batterier. Foto: Theis Meilby Eriksen.

Bronze

Bronzeprisen gik til virksomheden Landia, som udstiller en langakslet pumpe med automatisk bundblander. Selve pumpen er efter dommernes vurdering ikke revolutionerende, men den nye styring - det vil sige pumpens software - betyder, at den kan arbejde automatisk, og det giver nogle vigtige fordele.

Automatikken forhindrer, at der dannes bundfald og flydelag i fortankens gylle. Det er en arbejdsopgave, som normalt foregår manuelt og derfor ofte forsømmes og i mange tilfælde indebærer, at pumpen også kører i et stykke tid, selvom der ikke er mere gylle at pumpe. Det giver unødvendigt slid og elforbrug.

Automatikken overflødiggør desuden en arbejdsopgave, som potentielt rummer en risiko for, at der trænger livsfarlig svovlbrinte ind i stalden til fare for mennesker og dyr.

rich-media-5
Der var bronze til Landia for software, som optimerer udnyttelsen af en traditionel pumpe. Foto: Theis Meilby Eriksen.

Faglig vurdering

Landsskuets Nyhedspris er en gammel tradition på Landsskuet, og arrangørerne har da også haft den glæde, at udstillerne igen i år har indsendt mange bud på nyheder, som lever op til nyhedskriterierne og er nye i Landsskue-sammenhæng.

Nyhederne er i lighed med de senere år blevet vurderet nærmere af en faglig nyhedskomité, som består af aktive, erfarne landmænd og en redaktør fra Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle nyheder har på forhånd været omtalt i Maskinbladet og er i går vurderet ud fra en vurdering af

- størst aktuel nyhedsværdi

- arbejdsmiljø

- sikkerhed

- brugervenlighed

Artiklen fortsætter efter annoncen

- og økonomi set med landmandsperspektiv

Dommerne har også vurderet alle nyhederne ud fra et klima- og bæredygtighedsperspektiv.

Og det har åbenlyst ikke været let.

Kommer senere

- Vi har kigget på spændende software, fodertilsætning, teknik til staldene samt store markmaskiner og redskaber. Og vi er glade for at se, at udstillerne gør en indsats for at vise deres spændende nyheder her på Landsskuet. Men vi kan også konstatere, at nogle af nyhederne er så efterspurgte internationalt, at de først når frem til Landsskuet med en dags forsinkelse. Det betyder for eksempel, at vi ikke har kunnet se nærmere på en meget spændende præcisionssprøjte fra firmaet Ag Precision. Det er en nyhed, som peger fremad, men den ankommer først i morgen, sagde formand Kristian Gade.