Lyt til artiklen:

Landmænd er heldige

00:00
Hastighed: ???x
04:21

Søren Søndergaard citerede i sin tale på Landsskuet 2023 en syvårig dreng, som angiveligt har sagt, at landmanden er en meget heldig mand, først og fremmest fordi han har en traktor, men også fordi han ikke behøver at arbejde.

- Jeg gætter på, at drengen kommer fra en større by, hvor de fleste voksne forlader hjemmet hver morgen, tager på kontor og sidder foran computeren i otte timer. Og derefter tager hjem igen. Og der er bestemt ikke noget galt med kontorarbejde. Det har vi også brug for. Men en landmands arbejdsdag foregår jo på en lidt anden måde, forklarede Søren Søndergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han erklærede sig egentlig enig med den syvårige dreng i, at landmanden er en heldig mand. Eller kvinde.

Der skal arbejdes

- Og jeg kan også godt skrive under på, at en landmand holder meget af sine maskiner - også traktorerne. Men det der med, at vi ikke behøver arbejde ... altså, godt nok tager vi ikke på samme måde af sted til et kontor om morgenen. Vi bliver derhjemme. Og godt nok har vi efterhånden fået mange maskiner, der gør for eksempel såning og høst en del nemmere end i de gode gamle dage. Men jeg kan godt garantere, at danske landmænd knokler, sagde han.

Søren Søndergaard konstaterer, at en landbrugsbedrift aldrig holder lukket. Og opgaverne er mange.

- Det er noget af det, der inspirerede mig selv til at blive landmand - det at arbejdsdagen indeholder så mange forskellige ting man skal tage sig af, sagde han og satte nogle ord på de mange kompetencer en landmand skal være i besiddelse af.

Alsidighed i opgaver og kompetencer

- Der er marker og dyr, der skal passes. Det kræver man er dygtig til biologi og man kan sit håndværk. Der er planlægning af produktionen i både mark, stald og skov som kræver et godt overblik hver eneste dag. Der er samarbejde med vores fantastiske medarbejdere, hvilket kræver man er god til ledelse. Og der er vedligeholdelse af maskiner og inventar - hvilket kræver man har hænderne skruet rigtigt på, og at man kan bruge både et svejseapparat og en svensknøgle, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og han fortsatte eksemplerne på de alsidige arbejdsopgaver og nødvendige kompetencer:

- Der er regnskaber og økonomistyring, som giver mange gode timer på kontoret, hvor man kan nørde i bund med et regneark og et godt regnskabsprogram.

Alle disse mange opgaver beskrev Søren Søndergaard med en positiv tilgang.

Men det førte ham også frem til at sætte spot på nogle af de mindre morsomme opgaver:

- Der er desværre også en del bøvl med bureaukrati og firkantede regler, sagde han men gik straks videre med at nævne nogle af de nyere opgaver, som også rummer spændende udfordringer for landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grøn omstilling

Her nævner Søren Søndergaard den enorme opgave med den grønne omstilling.

- Danske landmænd repræsenterer et erhverv, der ofte går forrest. Igennem tiden har der været skiftende dagsordener: Vandmiljø. Dyrevelfærd. Fødevaresikkerhed. Fødevareforsyning. Og nu er det i høj grad klimaforandringerne, der fylder.

- Det her med altid at ville gøre det bedre i dag, end vi gjorde i går - det har altid været en stærk drivkraft for os landmænd. Og dét er faktisk også lige præcis dén ambition, vi skal bruge for at videreudvikle landbruget, sagde han og konstaterede, at landbruget står midt i en kæmpe forandringstid - igen.

Vi skal videre

- Vi kommer fra et godt udgangspunkt, fordi vi altid har været dygtige til at udvikle vores erhverv. Men vi skal videre. Og det kommer vi kun, hvis vi stræber efter at blive de bedste. Og ikke mindst stolt viser frem, hvad vi kan, sagde Søren Søndergaard.

- På den måde kan de løsninger, vi udvikler - både i stalden, på marken, i laboratoriet og på kontoret - blive dem, der ikke kun gør dansk landbrug mere klimavenligt. Men som er med til at inspirere resten af verden til at blive lige så dygtige, som vi er, tilføjede han.