Lyt til artiklen:

Ophængt vendeplov med svingbart træk

00:00
Hastighed: ???x
10:16

I denne udgave af PowerGear er vi kommet i marken med en Ovlac XPerience HV 5-180 ext. 180-serien er topmodellen fra den spanske producent. Ext efter modelbetegnelsen betyder, at den femfurede plov kan udbygges til seks furer, hvilket er topmodellen af liftophængte plove fra Ovlac.

Ploven er med hydraulisk variabel furebredde og automatisk hydraulisk stensikring. Ploven har en gennemgang på 95 centimeter og under rammen er der en frihøjde på 78 centimeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ovlac producerer plove med både fuldsvejsede og boltede åse. Den testede plov er med de fuldsvejsede XL-åse der er stærkere og cirka 25 kilo lettere end de boltede åse.

Fordelen ved den boltede version er, at åsene har en ekstra stensikring, der brydes, hvis plovskæret kiler sig fast under en trærod eller et lag skifer.

Som et særkende for Ovlac er åsene næsten lodrette. I forhold til traditionelle åse giver de lodrette åse ekstra plads til, at forplovene kan smide stubrester og halm ned i furebunden.

rich-media-3
Det svingbare træk gør det let at indstille ploven fra Ovlac, og samtidig hiver det fleksibilitet til at pløje i kurver, hvilket kan være en fordel når der skal pløjes snørklede foragre. Foto: Jørgen Ahler.

Stabilitet på landevejen

Ovlac er ikke alene om at tilbyde plove med svingbart træk, men det er producenten med det bredeste udvalg af plove med svingbart træk, og det er også den eneste producent, der konsekvent anbefaler at pløje med løs trækbom.

Ønsker man ikke at køre med svingbar trækbom, flyttes der blot to nagler i trækket, og herefter arbejder Ovlac-ploven lige som alle andre plove.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi tester selvfølgelig ploven med løs trækbom, og som konsekvens af det anbefaler Ovlac at traktorens slingrekæder strammes op. Allerede på vej ud til marken kan vi konstatere, at det faktisk er behageligt at køre med stramme slingrekæder, når der køres transport med en lang ophængt vendeplov. Ploven følger traktorens bevægelser, og jeg oplever ikke de ubehagelige slag fra ploven, når der drejes lidt på rattet eller når en modkørende bil presser mig ud over en høj asfaltkant.

Med det svingbare træk trækkes ploven i en kraftig bolt centralt i trækbommen. Når ploven løftes, glider den nogle centimeter fremad på trækbommen og låses fast. De første gange ploven løftes, skal man lige vende sig til at ploven bevæger sig, og til de lyde det giver, når ploven glider på plads. Den løse bæreaksel betyder også, at liften skal løftes lidt højere, for at få bagenden af ploven med op. Til gengæld behøver ploven ikke stor frihøjde for at kunne vende rundt.

rich-media-6
Sidste gang vi testede Ovlac kritiserede vi skalaen der viser furebredden. Den kritik har Ovlac taget til sig, og på testploven var der en tydelig indikation af hvor bredt vi pløjede. Foto: Helge Plougmann Nielsen

Let at indstille

På Ovlac XPHV 5-180 ext indstilles træklinjen og bredden på forreste fure med hver sin spindel. Når vi kører med svingbar trækbom, finder ploven automatisk den optimale træklinje efter traktoren, og jeg kan derfor koncentrere mig om at indstille furebredden på forreste fure.

Spindlen til justering af forreste furebredde er monteret i et parallelogram, der gør det let at se hvor meget der justeres på furebredden. Plovens hældning indstilles på to spindler og herefter mangler vi kun at indstille pløjedybden. Finindstilling af pløjedybden, så ploven pløjer lige dybt til begge sider, sker med en stor møtrik på hver side. Når de er justeret korrekt, spændes de fast og herefter indstilles pløjedybden med farvede clips. Clipsene er af forskellig tykkelse og på en illustration ved landhjulet kan man se, hvilke clips der skal anvendes for at opnå en given pløjedybde.

rich-media-8
Pløjedybden indstilles med farvede clips. Det giver en hurtig justering og minimerer samtidig risikoen for, at en justering resulterer i en uens pløjedybde. Foto: Helge Plougmann Nielsen.

Systemet er let at anvende, og giver stor sikkerhed for, at der efter en ændring af pløjedybden pløjes lige dybt til begge sider.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med de tre indstillinger på plads er vi klar til at pløje, og med det svingbare træk er jeg fri for at sidde og vurdere, om ploven kører lige efter traktoren. Det sørger den selv for, og på de arealer som jeg pløjede, oplevede jeg ikke ulemper ved trækket. Til gengæld oplevede jeg at kunne pløje en ret snørklet forager uden at skulle løfte ploven og ændre retning.

Den automatiske indstilling af træklinjen giver en god balance i ploven, hvor trykket på landsiderne ikke skyldes en forkert indstilling af ploven, men udelukkende stammer fra jordens tryk på muldpladerne. Alt andet lige resulterer det i mindst muligt slid på ploven og i det lavest mulige brændstofforbrug.

rich-media-10
Furebredden på forreste fure og plovens træklinje indstilles med hver sin spindel. Når vi pløjer med svingbart træk, finder plovene selv den optimale træklinje, og vi skal derfor kun indstille furebredden på forreste fure. Foto: Helge Plougmann Nielsen.

Landhjulet som isætningshjul

Den testede plov er monteret med et hydraulisk betjent dybdehjul i dimensionen 280/70R16. Radialdækket kan arbejde med et tryk på 1,5 bar, og sammen med den store diameter betyder det, at hjulet bærer godt oppe. Dækket er med traktormønster, og trods lidt fedtede forhold løb det under testen fint rundt.

Med de farvede clips har det hydraulisk betjente landhjul et mekanisk dybdestop. Hydraulikken anvendes udelukkende, når man ønsker at begrænse pløjedybden, og lave en tynd afslutningsfure i forageren. Med hydraulikken kan hjulet også anvendes som isætningshjul, og med den rette indstilling af foragerautomatikken kan de fem skær nærmest sættes i jorden på en lige linje.

Når der skal pløjes ind mod skel, og landhjulet i det sidste træk kommer til at løbe på et dige, har det hydrauliske landhjul fra Ovlac en smart detalje, som giver mulighed for ekstra pløjedybde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-12
Testploven ar monteret med et hydraulisk betjent dybdehjul samt en gummilygtebom fra Ploveksperten. Lygtebommen er designet til at kunne modstå de tæsk som bommen får, når ploven vendes og der falder jord og sten ned over bommen. Foto: Helge Plougmann Nielsen.

Forstærket til tredje fure

Vendehovedet på 180-serien fra Ovlac har en 140 millimeter hærdet vendeaksel, og selve ploven er opbygget over en 150x150 millimeter hovedramme. Rammen har en godstykkelse på otte millimeter, og er desuden forstærket med påboltede forstærkningsplader der først slutter ved tredje fure.

Både vendehovedet, hovedrammen og åse produceres i Domex højstyrkestål. For at undgå stres og svagheder svejser Ovlac ikke på hovedrammen, men bolter i stedet både vendehovedet og åsene på rammen.

rich-media-13
Forploven indstilles uden brug af værktøj, og det er let at se, om forplovene er indstillet til samme arbejdsdybde. Foto: Helge Plougmann Nielsen.

Let at justere forplove

Forplovene er af halmtypen, hvor muldpladen er med afrundet forkant. Forplovenes skær er med en god vinkel, der sikrer, at de skærer fri. Forplovene indstilles uden brug af værktøj, og det er let at kontrollere, at alle forplove er indstillet til samme dybde.

Ploven er monteret med V-90 muldplader, der er en lang og snoet muldplade der efterlader en bred furebund, hvor der var god plads til de 650 millimeter brede traktordæk. Muldpladerne er otte millimeter tykke, og for at opnå den fornødne fleksibilitet og slidstyrke, er de opbygget med en blød kerne med en hærdet overflade. Alternativt kan ploven også leveres med risteunderplove og med plastmuldplader.

rich-media-14
Testplov var monteret med V-90 muldplader. Under hele testen udførte de en perfekt vending af jorden og efterlod samtidig en bred furebund med plads til 650 millimeter brede traktordæk. Foto: Jørgen Ahler

Centralsmøreanlæg

En femfuret Ovlac XPerience med variabel furebredde har 17 smørenipler. Ud over de to nipler, ved hovedlejerne på vendehovedet, smører de øvrige nipler bøsninger, der bevæger sig, når furebredden ændres, og når ploven vendes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Optimal smøring af bøsninger er lidt og ofte, men i en travl hverdag bliver det ofte kun til en enkelt smøring, når ploven klargøres om morgenen. For at spare tid og for at optimere smøringen var testploven monteret med automatisk centralsmøreanlæg.

Anlægget er monteret af Masytec, og ifølge Farm Implement koster anlægget små tyve tusinde kroner monteret. Der er ingen tvivl om, at smøring med en mindre mængde fedt mange gange i løbet af en arbejdsdag, forlænger levetiden af både lejer og bøsninger. Anlægget og slanger er flot monteret, så det fremstår som en integreret del af ploven.

rich-media-16
En Ovlac XPHV på fem furer har 17 smøresteder. For at reducere tiden til klargøring og sørge for en optimal smøring var der på testploven monteret et automatisk centralsmøreanlæg fra Masytec. Foto: Helge Plougmann Nielsen.

Kommentar fra importøren

Af Jens Iversen, importør og Ploveksperten.

Med denne positive test kommer detaljerne på Ovlac plove godt frem.

Det er bestemt med stolthed at læse Helges positive testresultat, og det er samtidigt stor ros til Ovlac fabrikken, som er ekstrem lydhør over for vores ideer og forslag til forbedringer og ændringer på ploven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg vil nævne følgende vigtige ting:

  • Én muldpladestiver med 4 huls støtteplade
  • Lige åse, som giver 7-8 cm mere gennemgang
  • Bedre furebreddeindikator
  • Helt nyt hydraulisk dybdehjul med fast dybdestop, isætningsfunktion og step 2 afslutningsfunktion
  • Og til sæson 2024 har dybdehjulet fået afstandsclips for hurtig ændring af pløjedybden
  • Længere forplovs-stilke således at der kan anvendes forplove ved skrælpløjning i cirka 12 centimeters dybde
  • Radialt dybdehjul med traktor mønster på 6 huls nav
  • Landsideplader

Det sidst nye tiltag på ploven er afstandsclips til cylindre på dybdehjulet, der sammen med vores eksisterende hurtigjustering af forplovs-højden gør det muligt at ændre pløjedybden lynhurtigt. Vi har en erfaring med, at der er mange fordele ved at pløje med varierende dybder ikke mindst i disse CO2 tider:

  • Minimering af en eventuel pløjesål. Det er plovens skær, som laver pløjesål og ikke traktorens hjul, så ved at skæret ikke glitter furebunden det samme sted hvert år, vil sålen minimeres.
  • Ved forårspløjning anbefaler vi 15-16 cm pløjedybde. Dermed bruges der mindre energi på pløjning, og der bruges mindre energi på den efterfølgende sammenpakning / jordbearbejdning. Plantemateriale og evt. staldgødning er i et mere iltet område, og dermed omsættes betydelig hurtigere til plantetilgængelig gødning.
  • For mit eget vedkommende pløjer jeg så henholdsvis 20 cm efter korn og typisk 25 cm efter gruppesået raps.

Ovlac har mange modeller af plove, og alle plove er udstyret med svingbar trækbom - vi har som importør valgt tre modeller i 5-furet, hvor den testede XPVH 180 plov er den kraftigste og dyreste model og kan til gengæld udbygges til 6 fure. Vores bestseller, som kan håndteres af traktorer fra 150 hk, er model SH 130, som kun vejer 2200 kg med køreklar udstyr.

Den testede plov findes også i en On-Land / I fure version i 5 og 6 fure, som hedder OL. Vi har solgt en enkelt af disse On-Land modeller i Sverige, som fungerer over alle forventninger - dog er det bare sådan, at en On-Land plov efter vores vurdering bruger 20-30% mere brændstof end en tilsvarende model, hvor traktoren kører i furen. Det skyldes de fysiske årsag, at traktoren trækker ploven mod land, og ploven kompenserer ved at have meget større tryk på landsiderne, som betyder større trækkraftbehov, og det er jo egentlig spild af energi.

Afslutningsvis en lille kommentar til krav om stor løftehøjde. I det praktiske anbefaler vi altid at korte traktorens spindler, oftest må de gerne være så korte som muligt, og det gælder egentlig alle mærker af plove. På den måde kan man have topstangen mere vandret og løfte ploven mere parallelt, og det er meget mere skånsomt for topstangen og traktorens løftekapacitet. Samtidigt behøver en Ovlac plov ikke at blive løftet så højt, da plovens memory-system klapper ploven godt sammen og med hjulet tæt på furene - så man bliver faktisk overrasket hver gang, at ploven vender rundt uden at hjulet rører jorden.