Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Biogas: Forstå, hvad du skriver under på

26. jan. | Indrykket af SAGRO I/S

Din husdyrgødning og biomasse er noget værd – også for biogasanlæggene.

Del artiklen:

På SAGROs Aftenkongresser i hhv. Aulum og Billund vil man kunne opleve Michael Troelsgaard, der er afdelingsleder for grovfoder. Under sit oplæg vil han blandt meget andet kort berøre det yderst aktuelle emne: Biogasanlæg, og hvad man skal være særligt opmærksom på, når man præsenteres for de komplekse kontrakter.

De senere år er biogasbranchen nemlig blevet et meget attraktivt investeringsområde for kapital og brancher, som ellers ikke har været i landbrug/biogasbranchen før. Det er der to grunde til: Der er penge at tjene, og det giver virksomheder mulighed for at kunne dokumentere at de investerer i den grønne omstilling. Hvilket er ganske forståelige.

Det betyder, at der er kommet nye aktører i markedet, som meget gerne vil have bundet det husdyrgødning de danske landmænd producere til biogasanlægget på længerevarende kontrakter. Dette ønsker de for at beskytte den investering, der er foretaget, hvilket er helt forståeligt, da det er store summer der investeres. De landmandsejede bioselskaber opererer ligeledes med lange bindingsperioder, da det simpelthen er nødvendigt for at rejse kapital til projekterne.

- For år tilbage var gassen det eneste slutprodukt, som kunne sælges. Enten ved at producere strøm og varme til elnettet, den lokale by eller som opgraderet gas, der kan sendes i det eksisterende naturgasnet, siger Michael Troelsgaard, der er rådgiver hos SAGRO.

Gassen er stadig en vigtig indtægtskilde – men efterhånden er hele markedet omkring kulstof fra landbruget også kaldet biogenkulstof blevet en særdeles attraktiv handelsvare i form af co2-certifikater.

- I det øjeblik biomassen hældes på lastbilen, afskriver du dig retten til co2-cerfifikaterne, hvilket er vigtigt at have med i overvejelserne, siger han.

Han påpeger også, at man skal være særligt opmærksom på, om afregningen er variabel. Altså at det i kontrakten fremgår, at afregningen justeres i tilfælde af en upside- altså hvor prisen på slutprodukterne af biomassen stiger markant.

Det kan ligeledes være en god idé at sikre sig, at kontrakten indeholder en såkaldt tryghedsklausul, hvor du som leverandør er sikret en justering af afregningen, så fald der sker lovændringer eller andre store tiltag, der kan påvirke afregningen markant.

- Det er langt fra alle biogasanlæg, der opererer med dette, siger han og fortsætter:  

- Så mit budskab er - forstå, hvad du skriver under på. Er du i tvivl, så kontakt din rådgiver. Der ligger med stor sandsynlighed en guldåre gemt i biomassen, og det skal du selvfølgelig have den rette betaling for.OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter