Lyt til artiklen:

Arla hæver mælkeafregningen i maj

00:00
Hastighed: ???x
04:17

Arlas acontopris for konventionel mælk af den bedste kvalitet baseret på non-gm-foder, indsendte klimatjekdata, bæredygtighedstillæg samt omkostningskompensation og logistiktillæg vil således være 336,1 øre/kg, skriver Arla i sin markedsberetning for maj.

Arlas acontopris for økologisk mælk hæves fra 1. maj 2024.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arlas acontopris for økologisk mælk af den bedste kvalitet baseret på indsendte klimatjekdata, bæredygtighedstillæg samt omkostningskompensation og logistiktillæg vil således være 381,3 øre/kg.

Det gennemsnitlige antal bæredygtighedspoint er steget med 1, hvilket svarer til en øget udbetaling på 0,2 øre/kg.

Ifølge principperne for acontoprisen er nettoeffekten af ovenstående og stigningen i mælkeprisen, at acontoprisen stiger med 3,5 øre/kg .

Fald i produktion

Den samlede mælkeproduktion i EU og Storbritannien faldt i januar med -1,0 procent i forhold til året før. Men både fedt og protein i mælken var højere, hvilket betød, at den energikorrigerede produktion kun faldt med -0,2 procent på årsbasis i januar, skriver Arla.

Den energikorrigerede produktion er kommet sig fra -2 procent i oktober til kun -0,2 procent i januar, men de ugentlige indsamlingsdata tyder på, at fremgangen gradvist svækkes, og februar er sandsynligvis stadig under niveauet for et år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Amerikansk mælkeproduktion

Den samlede amerikanske mælkeproduktion i februar faldt med -1,3 procent efter justering for skudår, men også her steg både fedt og protein i mælken i forhold til året før, hvilket efterlader den energikorrigerede produktion flad.

USDA nedjusterede besætningsstørrelsen for januar, men den største overraskelse er mælkeproduktionen pr. ko, som faldt med -0,4 procent i forhold til året før. Amerikanske landmænd synes at fokusere på at øge mælketørstofindholdet pr. ko i stedet for at øge mælken pr. ko, og nu reducerer en sygdom, der spreder sig i det sydlige og centrale USA, mælken pr. ko yderligere.

New Zealands produktion af mælketørstof i februar steg med 2,8 procent efter justering for skudår.

Vejrforholdene i løbet af måneden var overraskende gode med et indeks for græsvækst, der lå et godt stykke over sidste år.

På trods af en stærk El Nino har den newzealandske mælkeproduktion vist sig at være bedre end forventet, og prognosen for hele sæsonen steg fra en flad vækst til +0,25 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ost

Ost har været stabilt i Europa med fuldt udnyttet kapacitet, lagre og aldersprofiler i balance og en anstændig efterspørgsel i Europa.

Mælkepulver

Priserne på mælkepulver steg en smule på den seneste GDT-auktion og på terminsbørserne. Inden for Europa holdt priserne sig dog relativt stabile. Lave priser på skummetmælkskoncentrat og god tilgængelighed af mælkepulver på grund af sæsonen har indtil videre begrænset prisstigningerne på det fysiske marked.

Smør

Et stærkt opsving i fløde- og smørpriserne efter den første uge efter påske, hvor smørnoteringerne steg med næsten 3,5 procent i samme uge, og flødepriserne steg med 5 procent.

Dette driver mælkeprisens udvikling:

- Det globale mælkeudbud ligger fortsat lidt under normalen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Detailhandlen fortsætter den positive udvikling.

- Råvaremarkederne er generelt stabile.

Prognose: Udsigterne er stabile.

Økologi

Prisstigningen for økologisk mælk i Storbritannien er drevet af stigende efterspørgsel og øget indtjening. Øvrige markeder er stabile.