Lyt til artiklen:

Syv gode råd til sikker fritrækning

00:00
Hastighed: ???x
01:01

Der er enorme kræfter på spil, når tunge maskiner har arbejdet sig ned i den mudrede jord og skal trækkes fri. Derfor er det vigtigt med god planlægning af markarbejdet, og at det rette udstyr til fritrækning er med på markerne, det skriver Arbejdstilsynet i en pressemeddelelse.

- Der sker meget sjældent ulykker, når fritrækningen sker kontrolleret med egnet spil og det rette bjergningsudstyr. Ulykkerne sker ofte i forbindelse med direkte træk mellem to maskiner, hvor der ofte er enorme kræfter i spil, og kæder eller tov derfor kan sprænges. Det kan også ske, at dele bliver rykket af det fastsiddende køretøj og rammer personer i forreste traktor, fortæller tilsynsførende, Karsten Zacho.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor har Arbejdstilsynet lavet syv gode råd til en sikker fritrækning.

  1. Planlæg markarbejdet, inden I går i gang: Er det muligt at sænke risikoen for at køre fast?
  2. Informer medarbejderne om, hvad de skal gøre, hvis de kører fast.
  3. Overvej, om I har det rette udstyr, eller om opgaven skal overlades til professionelle, der har det rette udstyr.
  4. Brug så vidt muligt egnet spil frem for træktov. Ved brug af egnet spil kan fritrækning gøres kontrolleret.
  5. Fastgør træktov, hvor leverandøren af maskinen har anvist det, typisk i et specielt forstærket trækøje eller rundt om akslen. Brug aldrig frontvægten til fastgørelse af træktov eller lignende.
  6. Anvend kæde på kæde og fiberstrop på fiberstrop. Sæt aldrig kæder og eksempelvis fiberstropper sammen. Samlinger skal altid foretages med sjækler.
  7. Brug ikke en traktor uden styrtbøjle til fritrækning.