Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Har du styr på de aktuelle miljøkrav?

25. jan. | Indrykket af SAGRO I/S

To af SAGROs miljørådgivere giver dig her et overblik over, hvilke områder du skal være særligt opmærksom på i 2024.

Del artiklen:

Der kommer hele tiden nye krav og regler til, som man som landmand skal forsøge at passe ind i de daglige rutiner. Men nogle krav er så omsiggribende, at det kan være nødvendigt at udvide eller ændre i produktionsarealerne. I denne artikel fortæller Lisbeth Tønning fra SAGRO og Heidi Birch Wentzlau fra SvineRådgivningen om, hvad man skal være opmærksom på.


Nødvendigt at udvide arealer i kvægstalden

Lad os starte med Lov om hold af malkekvæg, hvor der d. 1. juli 2024, træder et krav i kraft, der i flere tilfælde vil gøre det nødvendigt at udvide eller ændre produktionsarealerne (staldgulvareal), for at overholde dyrevelfærdskravene.

- Et eksempel kan være øget dybstrøelsesareal i staldende, hvilket skal være opfyldt for at overholde krav til sygebokse og kælvningsfaciliteter. Et andet eksempel kan være, hvis man har øget eller ændret produktionsarealer, hvilket medfører, at der skal foretages en opdatering af miljøgodkendelsen på ejendommen., siger Lisbeth Tønning, der er afdelingsleder i SAGRO Miljø og fortsætter:

- Kalvehytter må kun placeres på et areal, der er godkendt i miljøgodkendelsen. Hvis det ikke er tilfældet, skal miljøgodkendelsen for ejendommen også opdateres.


Hyppig udslusning hos grise

Når det kommer til besætninger med grise, omhandler det væsentligste krav hyppig udslusning i slagtegrisestalde. Kravet trådte allerede i kraft i maj 2023, men rådgiverne møder stadig en del misforståelser om kravet.

- 2023 bragte ny lovgivning for vores slagtegriseproducenter. Alle stalde – nye som gamle -, der anvendes til slagtegrise skulle fra maj 2023 praktisere hyppig udslusning af husdyrgødning, siger Heidi Birch Wentzlau, der er Rådgiver hos SvineRådgivningen hos SAGRO.

Her er kravet, at er der udsluses ved min. 10 cm gylle i kanalen og aldrig oftere end hver syvende dag. Det er vigtigt, at alle udslusninger logges med info om dato samt den ansvarlige medarbejder.

- Som sagt gælder kravet for alle stalde, og logbogen skal kunne fremvises ved tilsyn. Så derfor - få styr på dine logbøger til årets miljøtilsyn i 2024, siger hun.


Optimer gulvene i grisestalden

Mange grisestalde har fulddrænede gulve for at optimere dyrevelfærden for grisene. Disse stalde har også den højeste udledning af klimagasser, og derfor har det høj prioritet at finde nye løsninger på gulvudformning og ikke mindst udslusningssystemer, der kan reducere udledningen og samtidig fastholde de bedste opstaldningsforhold for grise og medarbejdere.

- Der er positive resultater på vej, der omfatter nye indretninger af gyllekummer, skrabesystemer, udslusning og gulvudformning der med fulddrænede gulve i stierne og nye bundsystemer, der faktisk reducerer udledningen i lige så høj grad, som hvis man lagde et fast gulv, siger hun og fortsætter:

- Vi følger testresultaterne nøje og forventer over 2024 at få nogle konklusioner, der kan bidrage til nye løsninger i vores byggerier.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter