Lyt til artiklen:

Det bliver dyrere at etablere solcelleanlæg fra 2025

00:00
Hastighed: ???x
02:47

Fra 2025 bliver det dyrere at etablere solcelle anlæg. Det gælder især for forbrugere, der er tilsluttet på det, der kaldes C-niveau - hvilket betyder, at man er tilsluttet i et kabelskab. Det er omkostninger til tilslutningen til elnettet der stiger. Hvis man overvejer et nyt solcelleanlæg, kan det derfor være en fordel at få det etableret og tilsluttet i 2024.

Indfødningsret

Hidtil (indtil udgangen af 2024) har man kunnet etablere solceller svarende til forbrugsleveringsomfang (størrelse af forsikringer), uden at skulle betale tilslutningsbidrag til sit netselskab (indfødningsret).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra 2025 vil el forbrugere på C-niveau kun kunne tilslutte 45 procent af sin sikringsstørrelse, uden at skulle betale tilslutningsbidrag. Har man for eksempel en forsikring på 90 ampere, vil installationen kunne trække cirka 50 kW.

Fremtiden er tænkt ind i Claus Bruun Jørgensens solcelleprojekt

Se også:

Fremtiden er tænkt ind i Claus Bruun Jørgensens solcelleprojekt

Men fremover er det kun 45 procent af de 90 ampere, som man omkostningsfrit vil kunne udnytte, hvilket svarer til et solcelleanlæg med en inverter effekt på ca. 22 kW.

For kunder tilsluttet på B-lav niveau (tilslutning direkte i transformer) er ændringerne ikke så drastiske, idet man fra 2025 omkostningsfrit kan indføde op til 80 % af sit forbrugsleveringsomfang. Det vil i eksemplet ovenfor svare til en inverter effekt på 40 kW i stedet for 22 kW.

Tilslutningsbidrag.

For kunder på C-niveau bliver tilslutningsbidraget på 735 kroner pr. kW og på B-lav niveau bliver det 535 kroner pr. kW. Det betyder, at hvis installationen i eksemplet ovenfor vil udnytte alle 90 ampere (svarende til 50 kW), skal der betales følgende tilslutningsbidrag:

  • C-niveau: (50 kW - 22 kW) x 735 kr. = 20.580 kr. i standardtilslutningsbidrag.
  • B-lav niveau: (50 kW - 40 kW) x 535 kr. = 5.350 kr. i standard tilslutningsbidrag.

I praksis betyder det, at de fleste mindre solcelleanlæg fremover kommer til at betale tilslutningsbidrag i en eller anden størrelse og ofte også tilkøbe flere ampere-rettigheder (større sikringer).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny solcelle-regel på vej: Elektriker spår panik efter sommerferien

Se også:

Ny solcelle-regel på vej: Elektriker spår panik efter sommerferien

Desuden bliver den hidtidige rådighedsbetaling for anlæg større end 50 kW fra 2025 afløst af en kapacitetsbetaling, som er beregnet ud fra inverterens størrelse.

Energirådgiverne hos Byggeri & Teknik kan beregne, hvad de nye regler kommer til at betyde for konkrete solcelleprojekter og dermed afklare, hvorvidt det vil være en fordel at få det etableret og tilsluttet i 2024.