Abonnementsartikel

Nordjyske landmænd mødte fødevareministeren med ønsker om at se en bedre effekt af efterafgrøderne.

Kvælstofregulering blev et af de helt store emner, da fødevareminister Mogens Jensen (S) mødte 180 deltagere til debat i DGI-huset i Aabybro mandag aften.

Det skriver LandboNord i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere landmænd benyttede lejligheden til at fortælle ministeren, at de gerne så en bedre dokumenteret effekt af efterafgrøderne, end den man kan se i dag. Nye tal fra SEGES viser, at der er steder i Nordjylland, hvor det ikke giver mening.

- Vi mangler simpelthen et bedre grundlag at blive reguleret efter her i Nordjylland. Derfor skal det laves om, og det skal ske nu. Jeg bed mærke i, at ministeren går ind for brede forlig, og det håber jeg også på, at han gennemfører hen over midten, ikke bare med den ene side af Folketinget, sagde formand for Agri Nord, Carl Chr. Pedersen, efter mødet.

Konkrete forslag

Hovedpersonen selv tog fra mødet med flere konkrete forslag og ønsker om at skabe bedre rammevilkår for erhvervet i det nordjyske. Uden at love for meget, så er Mogens Jensen optimistisk på spørgsmålet om muligheden for at drive landbrug i fremtiden.

- Der må bare ikke være nogen tvivl om, at den grønne omstilling skal præge Danmark de kommende år, og det bliver en omstilling, hvor vi også tager hensyn til vores miljø og vores vandmiljø. Det skal vi kunne gøre samtidig med, at vi stadigvæk har et konkurrencedygtigt landbrug. Det er den balance vi som regering, og jeg som minister, gerne vil stå på mål for, sagde Mogens Jensen.

Optimistisk formand

Formand for LandboNord, Niels Vestergaard Salling, vil holde ministeren op på, at landbruget skal udvikles, og ikke i den grønne omstillings navn, bliver afviklet. Indtil videre er han optimistisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fødevareministeren ser gode muligheder for udvikling af landbruget mod en endnu grønnere fremtid. Udvikling er nødvendig, hvis vi skal kunne levere på den grønne dagsorden. Regulering skal ske med stor faglighed og intelligens, så vi som erhverv og samfund ikke smider energi og penge efter noget, som ikke virker. Pengene skal bruges klogt, så vi kan eksportere den viden, vi opnår, til andre lande, sagde Niels Vestergaard Salling.

Udover debat med Mogens Jensen, fik deltagerne også et kort oplæg fra chefforsker fra SEGES, Charlotte Kjærgaard, om manglende effekt af efterafgrøder i visse områder af Nordjylland og debat med formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

Debataftenen var arrangeret af de fire lokale landboforeninger Landbo Thy, nf plus, LandboNord og Agri Nord.