Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Danske maskinstationer og landmænd er med til at udvikle opfindelse, der skaber tryghed i trafikken

29. feb. | Indrykket af Valtra

Det kan være svært at orientere sig, særligt med et frontredskab på traktoren. På AGCOs Innovationscenter har de udviklet systemet Unlimited VIEW.

Del artiklen:

”Det gør mig utryg, når jeg sidder i førersædet på traktoren, og jeg ikke i tilstrækkelig grad kan se de andre trafikanter og cyklister.”

Sådan lød tilbagemeldingerne fra en række landmænd og maskinstationer, der tilbage i 2020 delte deres erfaringer med at færdes i traktor i trafikken med AGCOs Innovationscenter i Randers. Erfaringerne var slående enstemmige; det er svært at orientere sig tilstrækkeligt fra traktoren, og det medvirker til, at det er utrygt at færdes i trafikken. 

Resultatet af undersøgelsen er blevet til et nyt Valtra-system, Unlimited VIEW, der ved hjælp af kameraer netop har til formål at optimere muligheden for at orientere sig og derved skabe en større tryghed. 

Det er Dana Wittaker, der er Produktspecialist hos AGCOs Innovationscenter, der har været med til at udvikle systemet Unlimited VIEW.   

”I vores dialog med gruppen af landmænd og maskinstationer viste det sig, at de er utrygge i trafikken, særligt når de skal orientere sig i et T-kryds. Derfor måtte vi hurtigt i gang med at udvikle et system, der giver traktorførerne den tryghed de mangler. Det blev til Unlimited VIEW, der består af kameraer, der er monteret på frontredskabet og efterhængt udstyr – f.eks. en gyllevogn -  samt en skærm inde i kabinen”, forklarer Dana Wittaker, der igennem hele udviklingsprocessen af Unlimited VIEW, har været i tæt dialog med traktorførere om test og feedback på systemet. 

Bedre end det blotte øje 

Hos AGCOs Innovationscenter, der holder til på den gamle Dronningborg Maskinfabrik i Randers, udvikler de nye løsninger, der tager fat i de konkrete udfordringer, som kunderne har. Unlimited VIEW er en af de nyeste funktioner, der ved hjælp af højtopløselige kameraer, skal sikre en tryggere færden i trafikken.  

”Med Unlimited VIEW får føreren af traktoren et bedre udsyn end med det blotte øje. Kameraer på begge sider af frontredskabet og bagerst på efterhængt udstyr kan identificere, når et andet køretøj, fodgænger eller en cyklist kommer ind i kameraets synsfelt,” forklarer Dana Wittaker.

”Inde i kabinen kan føreren af traktoren holde øje med trafikken på en separat skærm, og systemet advarer med både en lydalarm og et visuelt symbol på skærmen, når det detekterer andre trafikanter eller fodgængere,” forklarer Dana Wittaker.

I udviklingen af Unlimited VIEW har der været stort fokus på brugervenligheden. Systemet starter op automatisk sammen med traktoren, og det er kun muligt at lave ganske få indstillinger på skærmen.

”Systemet er lavet for at give sikkerhed og tryghed i trafikken, og det er ikke svært at betjene. På skærmen i kabinen kan man lave nogle ganske få indstillinger på lyd og lys – ellers er det bare at starte traktoren, og så virker det automatisk,” forklarer Produkt Specialist Dana Wittaker.


Unlimited VIEW er mere end sikkerhed

Fra januar i år var det for første gang muligt for Valtra-kunder at få installeret Unlimited VIEW som ekstraudstyr ved køb af en ny traktor i Valtras Unlimited Studio. 

Thomas Langer, der er team lead i innovationscenterets ingeniørafdeling, er meget stolt af den nye funktion og ser et stort potentiale i den nye opfindelse. 

”Vores team i Randers har skabt et fantastisk produkt til Valtras kunder. Der er slet ikke nok fokus på sikkerheden i landbruget, men med Unlimited VIEW, optimeres sikkerheden,” forklarer Thomas Langer.

Sikkerheden er dog ikke den eneste fordel, det nye system kan give til traktorførerne. Thomas Langer vurderer også, at det kan minimere ’downtime’. 

”Når man færdes i trafikken i traktor, bruger man meget tid på at orientere sig. Og med et stort frontredskab kan det være noget nær umuligt at orientere sig til højre og venstre. Det resulterer i, at der bruges lang tid på at komme igennem et kryds. Med Unlimited VIEW vil føreren blive opmærksom på eventuelle farlige situationer både i trafikken, hjemme på gården og når man kører i ensilagestak,” forklarer Thomas Langer, der selv har oplevet utrygheden ved at skulle orientere sig i kryds, hvor der for eksempel er meget beplantning.    

Thomas Langer vurderer desuden, at Unlimited VIEW kan være særlig gavnligt for maskinstationer, som dagligt kører med frontredskaber.

”Jeg ser et stort potentiale for maskinstationerne, der bruger meget tid i trafikken og som oftere har redskaber foran traktoren. Det kan både skabe en tryghed for medarbejderne, men også effektivere arbejdstiden,” slutter Thomas Langer. OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter