De frie grise, som Tican har opkøbt i årets løb for at udnytte slagtekapaciteten i Thisted optimalt, har kostet 30 til 40 øre mindre pr. kg end andelshavernes svin.

Det oplyste administrerende direktør Ove Thejls på Ticans generalforsamling i går, hvor andelshavere ønskede oplyst, hvor meget slagteriet har betalt for de grise, der købes op fra ikke-andelshavere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De betales den løbende noteringen med tillæg og fradrag som for alle øvrige svin. Derudover har vi betalt en bonus på mellem 60 og 68 øre, oplyste Ove Thejls.

- Så det har ikke været så godt at levere frie grise, som det har været at levere andelssvin, sagde direktøren, der flere gange understregede, at de frie grise er med til at udnytte slagtekapaciteten fuldt ud, og dermed sænke enhedsomkostningerne, hvilket har været stærkt medvirkende til, at Tican er kommet ud med en restbetaling på 90 øre plus en andelshaver-bonus på 10 øre - i alt en krone pr. kg.

Principiel vigtig signalværdi

Opdelingen i restbetaling og andelshaverbonus forklarede både formand og direktør med, at restbetalingen er et udtryk for markedsprisen for svin i det forløbne år.

- Vi introducerer det nye begreb, A-bonus. Man kan altid spørge, om det nu er nødvendigt, eller om det forvirrer begreberne. Men vi synes, det har en principiel vigtig signalværdi, sagde Jens Jørgen Henriksen, formand for Tican.

- Vi har ofte talt om, at producenten skal have markedsprisen for grisen og gerne lidt mere. Men hvornår har man fået det?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med den viden vi har om markedsprisen fra både Danmark og Tyskland, og fordi vi har rig adgang til frie grise i øjeblikket til priser, der ligger under den afregningspris, andelshaverne i Tican får, så ved vi, at Tican i år leverer en restbetaling, som ligger pænt over markedsprisen. Det kan man kalde "afkast af ejerskabet", og det er jo dét, der er så svært at synliggøre i et andelsselskab. Men det har vi forsøgt her.