Slagtekæden på andelslagteriet Tican er igen fyldt op. De seneste måneder har slagteriets bestyrelse og ledelse arbejdet på, hvordan kapaciteten i Thisted kunne blive fuldt udnyttet - til glæde for driftsøkonomien - og selv om der er præsenteret flere planer, der skal øge mængden af svin, så er det en konkurs, der har givet ekstra grise.

Konkursen skete på Jutland Meat, og Tican er et af de slagterier, der har taget over efter det private slagteri i Struer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er fyldt op med grise nu. Vi har fået i underkanten af 4.000 ekstra grise om ugen, siger Jens Jørgen Henriksen, der er bestyrelsesformand i Tican.

Alle blev andelshavere

Jutland Meat-leverandørerne fik muligheden mellem at levere grise på kontrakt eller blive andelshaver.

- Alle har valgt at blive andelshavere, og det er positivt, siger Jens Jørgen Henriksen, som ikke på stående fod kan sige, hvor mange nye andelshavere, der er kommet til. Men hans indtryk er ikke, at Tican måtte skuffe leverandører.

- Jeg tror, det fandt en balance. Nogle gik til os, andre til Danish Crown, Brørup eller de har frie grise, siger Tican-formanden.

Geografi og afregning

Han tror, Tican blev foretrukket af nogle på grund af geografi og afregningsmodel. Jens Jørgen Henriksen konstaterer, at Tican har de slagtesvin, der er behov for nu og her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det er stadig vigtigt, at vi arbejder videre med de langsigtede ting omkring generationsskifte og finansiering og renovering af nye og gamle stalde. Det er vigtigt, at vi bakker hinanden op, for vi skal kæmpe for at holde råvarerne i Danmark, siger Jens Jørgen Henriksen.

Fremtidens produktion

Tirsdag havde Tican indkaldt til møde med andelshaverne, hvor fremtidens udsigter for svineproduktionen blev vurderet af blandt andre repræsentanter for Videncentret for Svineproduktion og Vækstfonden.

- Der er udfordringer i at få tingene finansieret, men Vækstfonden viste os nogle veje at gå. Der er muligheder, som jeg tror, nogle går hjem og overvejer. Enten omkring generationsskifte, udvidelse af eksisterende bedrifter og tilkøb af nabogården. Der var nogle eksempler på mødet, og det var godt, siger formanden.