Det er endnu for tidligt at gøre regnebrættet op og se, hvor mange flere grise, som efter Jutland Meats konkurs sidste fredag søger mod eksempelvis Tican. Det siger Jens Jørgen Henriksen, der er formand for svineslageriet i Thy.

- Næste uge med går med at have dialog med leverandører. Jeg forventer, at folk beslutter sig i næste uge, siger Jens Jørgen Henriksen om Jutland Meat-leverandørerne, der pludselig blev slagteriløse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De har fundet en løsning de første par uger, og typisk har de kontakt til flere aftagere, siger formanden.

- Vi er blevet godt modtaget af leverandørerne, og vi har en god dialog. Vi er kommet med nogle tilbud om, at de kan blive andelshaver eller kontraktleverandør, siger Tican-formanden, som tilføjer, at der er kommet nye andelshavere til. Hvor mange det drejer sig om, vil han dog ikke sige.

Ekstra slagtedag

Foreløbig kan Tican takket være fleksible medarbejdere klare de ekstra, midlertidige svin, der er en konsekvens af den pludselige kollaps i Struer. Som eksempel bliver der slagtet lørdag den 23. februar.

Tican har i længere tid overvejet, hvordan slagteriet i Thisted bliver udnyttet optimalt, og i den forbindelse er målet at øge det nuværende antal slagtninger fra 34.000 om ugen til 38.000-40.000 svin.

Svin i tomme stalde

Jens Jørgen Henriksen ved ikke, om tilgangen af leverandører fra Jutland Meat kan klare det, men ellers tror han, at både andre af Ticans tilbud om etableringsstøtte og staldleje-støtte virker hjulpet godt på vej af en generel optimisme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er mit indtryk, at der ikke er så mange tomme stalde tilbage her i Thy. De er blevet fyldt op de sidste to-tre måneder. Det tager jeg som udtryk for, at der er mere optimisme i slagtesvineproduktionen end vi længe har set, siger Jens Jørgen Henriksen.

Positiv prognose

Et af de initiativer, Tican har taget med kontrakt-tegning af slagtesvin, er kun aftalt med et par producenter, som gerne vil vide, hvad de får for et slagtesvin om tre måneder. Men selve tilbuddet har haft en afledt effekt, mener Jens Jørgen Henriksen.

- Jeg tror, producenteren tænker, at de får lidt mere end kontraktprisen om tre måneder, og når Ove (Thejls, Ticandirektør, red.) vil garantere det tre måneder ud i tiden, så tør vi godt sætte grise i stalden igen. Det har jeg hørt nogle sige, og det er da meget sjovt. Det handler også om psykologi, siger Jens Jørgen Henriksen.

Uanset begrænsningerne på, hvor mange grise, der kan slagtes på Ticans ene slagteri i Thisted, overvejer bestyrelsen ikke at byde på Jutland Meats slagteri i Struer.

- Vi har tidligere overvejet det, men ikke denne gang. Der er slagtekapicitet nok i Danmark, siger Tican-formanden.