Lyt til artiklen:

190 hektar afgræsningsprojekt skal sikre truede arter

00:00
Hastighed: ???x
03:51

I området omkring Holme Å er en række planter og insekter fra Den Danske Rødliste i fare for at forsvinde. Sagro, Billund og Vejen Kommuner har derfor sammen med de lokale lodsejere igangsat et afgræsningsprojekt, som skal holde ådalen lysåben for at sikre den bedst mulige biodiversitet, det skriver Sagro i en pressemeddelelse.

Projektet ved Holme Ådal ligger i grænselandet mellem Billund og Vejen Kommuner. De to kommuner har sammen med Sagro været i dialog med lodsejerne i forhold til at afdække mulighederne for at indhegne arealerne langs åen, hvorefter kvæg skal afgræsse arealerne. Når arealerne afgræsses, giver det større mulighed for, at de karakteristiske eng- og moseplanter bedre kan vokse. Samtidig bliver levebetingelserne for både fugle, padder og de mange insekter forbedret.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I alt 33 lodsejere har frivilligt stillet deres naturområder til rådighed for afgræsningsprojektet. Området bliver opdelt i syv indhegninger, og der er i første omgang lavet en 5-årig aftale med en række lodsejere. En af dem er Torben Due, der var hurtig til at takke ja til at være en del af projektet:

- Vi har selv haft tanken, så vi blev begejstrede, da Sagro og kommunerne rakte ud til os. Den type kvæg, som vi sætter ud som naturplejere, er anguskvæg. Det er nøjsomme dyr, som er velegnede til at afgræsse ekstensive arealer. De æder fortrinsvist græsser, men er også gode til at åbne pilekrat op. Alt sammen til glæde for blomster og insekter, siger Torben Due.

rich-media-3
Moseperlemorsommerfuglen er blandt de arter, som skal sikres. Foto: Sagro.

Den rådgivende del af projektet, Sagro, trækker på erfaringer fra andre lignende projekter, og de har haft et stort fokus på at sikre en løbende dialog med lodsejerne.

- Vi har helt fra start haft et stort fokus på lodsejerne og deres holdninger og interesser til projektet. Gennem telefoniske samtaler, individuelle møder og fællesmøder har vi spurgt meget ind til deres ønsker og italesat evt. bekymringer, netop for at få et projekt, der er tilpasset til lodsejerne. Det gør, at vi står et godt sted med projektet, siger Katrine Falster-Hansen, der er miljø- og naturrådgiver hos Sagro.

Sagro samt kommunerne i Billund og Vejen forventer, at den skyggefulde eng er åben igen i løbet af nogle få år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Området omkring Holme Ådal rummer et af egnens unikke naturområder med sjældne planter, sommerfugle og storslåede landskaber. Afgræsningsprojektet vil være med til at bevare og udvikle disse værdier, og derfor er jeg glad for, at vi takket være et rigtig godt samarbejde med Vejen Kommune, Sagro og lodsejerne kan iværksætte et så vigtigt projekt, udtaler Simon Nicolajsen Jørgensen, formand for Teknik, Plan og Kulturudvalget i Billund Kommune.

Regning til naturplejer i Thy er vokset til tre millioner

Se også:

Regning til naturplejer i Thy er vokset til tre millioner

Selve opsætningen af hegn er så småt i gang. Det sker i etaper fra januar 2024 og forventes afsluttet i foråret 2025. Samtidig skal der etableres broer og vadesteder, hvor kvæget kan krydse åen samt klaplåger mellem de forskellige arealer.

15. Juni Fonden støtter projektet med tre millioner kroner. Midlerne går blandt andet til opsætning af 25 kilometer hegn, fangfolde, spændingsgivere og klaplåger samt til projektledelse og konsulentydelser.

- Uden midlerne fra 15. Juni Fonden har vi ikke kunnet gennemføre projektet. Det har været et fantastisk udgangspunkt og har gjort projektet muligt, forklarer Vagn Sørensen, formand for Udvalget for teknik og miljø i Vejen Kommune.