Lyt til artiklen:

Røde alger kan måske reducere metan fra økologiske køer

00:00
Hastighed: ???x
03:10

Innovationscenter for Økologisk Landbrug er med i et nystartet projekt, der vil bruge røde alger til at udvikle et nyt foderprodukt eller ekstrakt, der kan bruges som fodertilskud til at reducere metan fra køernes fordøjelse i den økologiske mælkeproduktion, det skriver innovationscenteret i en pressemeddelelse.

Aarhus Universitet leder projektet, og forventningen er, at der kan opnås en dokumenteret metanreducerende effekt på 30 procent eller mere, uden at det har en negativ effekt på mælkeproduktion eller -kvalitet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Samtidig forventes der ikke negativ effekt på fodereffektiviteten eller på indikatorerne for koens sundhed, men det er vigtigt at få undersøgt som en del af forskningen, der foregår ved Aarhus Universitet. Til sammenligning har tilsætningsstoffet Bovaer, som kan bruges i den konventionelle produktion, en metanreducerende effekt på knap 30 procent.

Bovaer i foderet gav 30 procent metanreduktion på Gl. Ingstrup

Se også:

Bovaer i foderet gav 30 procent metanreduktion på Gl. Ingstrup

- Vi har en meget aktuel klimaudfordring, som økologien har brug for at finde løsninger på så hurtigt som muligt, fortæller Arne Grønkjær fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug og uddyber:

- I det treårige projekt vil vi udvikle og teste forskellige danske og udenlandske rødalger for at finde den eller de bedst egnede arter og udvikle et økologisk certificerbart foderprodukt baseret på rødalger. Produktets effekt vil blive testet og dokumenteret via forsøg på en gruppe malkekøer.

Udviklingen sker i samarbejde mellem Aarhus Universitet, der leder projektet, og virksomheden Maripure, som har erfaring med at dyrke rødalger. Også DLG, Thise Mejeri og Seges Innovation er med i projektet, der er støttet af Mælkeafgiftsfonden og løber frem til udgangen af 2026.

Produktet vil blive det første danske metanhæmmende produkt baseret på røde makroalger. Algerne har en anti-metanogen virkning i drøvtyggere, og de kan dyrkes under kontrollerede forhold i anlæg på land i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Firmaet Maripure vil stå for at dyrke de røde alger ved Hirtshals, og i projektet vil de arbejde med flere forskellige slags rødalger, som har et naturligt indhold af bioaktive stoffer, for at finde den bedste kandidat eller eventuelt et mix af flere til det nye foderprodukt.

I modsætning til tidligere projekter i udlandet vil Maripure således satse på flere rødalgearter, mens udlandet har fokuseret på Asparagopsis, der kun virker metanhæmmende på grund et højt indhold af bromoform.

Projektleder Mirka Mølgaard Thorsteinsson fra Aarhus Universitet har i indledende forsøg fundet en anden alge med effekt og mener, at det er muligt at finde et miks, der giver lige så høje reduktioner som det syntetiske stof Bovaer.

Innovationscenter for Økologisk Landbrug deltager blandt andet ved at rådgive om økologiske regler og krav til produktion samt kommunikation til relevante myndigheder med henblik på at få produktet certificeret til brug i den økologiske mælkeproduktion.

LDM accepterer nødtvungent brug af Bovaer

Se også:

LDM accepterer nødtvungent brug af Bovaer