I fremtiden vil vi have et mindre areal til fødevareproduktion, end der er i dag, fordi der også skal bruges arealer til biobrændstof, og der er et konstant tab til byudvikling, erosion og salt samtidig med, at der skal tages hensyn til drivhusgasser og biodiversitet, så der skal helst ikke opdyrkes nye områder.

Der vil også være helt op til 9,2 milliarder mennesker i 2050, og der er især en voksende middelklasse og dermed øget efterspørgsel på det meget ressourcekrævende kød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Løsningen må derfor være, at udbyttet pr. areal øges. Det mener eksperterne fra fagbladet Ingeniørens tænketank, Visionarium.

- Og skal udbyttet øges, er det nødvendigt at lære for eksempel landmændene i Afrika at effektivisere. Danmark kan gøre sin del - både ved hjælp af overføring af erfaring og forskning, skriver Ingeniøren.

Afgifter på kød

Selv om landbruget skal øge udbyttet, skal det gøres bæredygtigt, så jorden ikke udpines. Derfor bør der indføres afgifter efter ressourceforbrug, mener eksperterne.

- Det handler om at gå fra et ressourceforbrugende samfund til et ressourcevedligeholdende. Vi har talt om bæredygtighed i 20 år, men der er ikke sket noget som helst, siger Jørgen E. Olesen, der er forskningsprofessor ved Aarhus Universitet, til Ingeniøren.

Ligesom de andre eksperter i tænketanken mener Per Pinstrup-Andersen, professor ved Cornell Universitet i USA, at sådanne afgifter skal indføres internationalt under WTO. Et eksempel er kødproduktionen - afgifter skal sikre, at der bliver betalt for den skade, den gør.