Lyt til artiklen:

Tuborgh: Arlalandmænd har reduceret med én million tons CO2 uden afgift

00:00
Hastighed: ???x
01:32

En million tons CO2 på to år. Så meget har Arlas 8.000 landmænd reduceret deres udledninger med, det fortæller mejeriets topchef Peder Tuborgh i en stor artikel i onsdagens udgave af Jyllands-Posten.

- Arlas model dokumenterer, at når der er økonomi på gårdene til at investere i omstilling, så både kan og vil landmændene gerne. Hvis man med skat fjerne økonomien, så går investeringerne i stå, siger Tuborgh til avisen, og peger dermed på at man kan løse landbruges klimareduktioner uden en CO2-afgift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor opfordrer han også til, at den grønne trepart tager ved lære af Arlas bonusmodel, som sikrer at de mest klimavenlige landmænd får en bedre afregning for deres mælk.

Fra tænketanken Concito er der dog en pegefinger mod et problem. For Arlas resultater kan ikke aflæses i de danske statistikker, som viser at udledningen fra dansk kvæg har været mere eller mindre stabil i en årrække.

Til avisen siger Torsten Hasforth, cheføkonom i tænketanken, at han gerne vil anerkende Arlas arbejde. Han peger dog på at dansk mælkeproduktioner andre end Arla, og at CO2-afgiften derfor en en metode til at bede effekten ud over alle landmænd.

Mælkeproducenterne holdes ude af klimaforhandlinger

Se også:

Mælkeproducenterne holdes ude af klimaforhandlinger