Lyt til artiklen:

Søndergaard på Folkemødet: Fødevarer må faktisk gerne koste noget

00:00
Hastighed: ???x
03:02

- Vi skal lære vores børn om mad, pris og kvalitet, og så skal vi blive bedre til at italesætte, at fødevarer faktisk gerne må koste noget.

Sådan lød det i dag fra Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, da han deltog i en debat på Folkemødet, der handlede om at sætte pris på maden. Det skriver L&F i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Debatten foregik på 'Sammen Om Mad-scenen', og her blev der talt om, hvilken konsekvens det har, at forbrugeren er prisbevidst frem for kvalitetsbevidst. Og om det overhovedet er modsætninger. Og her var Søren Søndergaard ikke i tvivl om, hvad fokusset på pris kan betyde for de danske landmænd.

- Billige priser betyder helt konkret, at mange landmænd ikke kan opretholde deres forretning, fordi de simpelthen ikke kan konkurrere med de priser, deres fødevarer bliver sat til salg for. Det er vigtigt at have for øje, siger han.

L&F-formanden understreger, at alle danske fødevarer har en høj kvalitet og det netop derfor også er svært at konkurrere med produkter fra lande, hvor kvaliteten ikke er den sammen. Han har også et bud på, hvordan vi kan sætte ind og sætte en adfærdsændring i gang.

- Vi skal uddanne vores unge mennesker til at forstå madkultur, fødevarer og kvalitet. Der skal større fokus på ernæring frem for, hvad det koster, siger Søren Søndergaard.

Danskerne bruger ifølge L&F cirka 11 procent af deres indkomst på fødevarer, og det er næsten bundrekord i Europa. For få år siden lød tallet på 14 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi bruger dermed færre penge på fødevarer, end vi tidligere har gjort, og her har organisationer som Landbrug & Fødevarer også et ansvar, mener Søren Søndergaard.

- En af vores opgaver er at gøre opmærksom på den kvalitet og den værdi, er i gode danske fødevarer. Selvfølgelig med det i mente, at vi alle en disponibel indkomst, og det skal vi hver især have til at hænge sammen, siger han.

rich-media-3
Deltagerne og ordstyren ved dagens debat. Foto: Landbrug & Fødevarer

En adfærdsændring vil dog kræve et ønske og et initiativ fra forbrugerne selv. Og så skal landmændene nok følge trop, understreger Søren Søndergaard.

- De danske landmænd står klar hver eneste morgen til at løse de her udfordringer og til at dyrke de varer, som forbrugerne gerne vil have. Derfor er vanerne - både på pris kvalitet - noget, vi skal gøre sammen med forbrugerne. Det hverken kan eller skal ske systematisk.

De øvrige deltagere ved debatten var Jais Valeur, der er administrerende direktør for Danish Crown, Leif Nielsen, der er branchedirektør hos DI Fødevarer, Michael Skou, der er HR-direktør i Rema 1000 og Helle Borup Friberg, der er administrerende direktør i Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var livsstilsekspert Anne Glad, som var ordstyrer i debatten.