Lyt til artiklen:

Kartoffeloptager med renseløsninger, der kan tage fra

00:00
Hastighed: ???x
10:31

Belgisk chokolade er noget, de fleste danskere er vilde med, og det må siges, at mange danske kartoffelavlere har det på samme måde med belgiske AVR Spirit 9200, som er blevet en velkendt bugseret optager på markedet.

Især på det danske marked er den inden for de seneste år kommet mere og mere frem. Men hvad kan den, og hvilke muligheder har den? Det skal vi finde ud af her i PowerGear.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
11 tons vejer AVR Spirit 9200 og det er ikke meget, men det gør den nok også nem at trække og det synes jeg den er. Foto: Jørgen Ahler

Let opbygning

Det er altså ikke en særlig tung optager vi har med, hvertfald så holder den sig under 11 tons og er blandt en af de letteste optager af sin størrelse i klassen.

Opbygningen af den to-rækkerede bugserede optager begynder med to kamruller, der i mine øjne bevæger sig rigtig godt ovenpå rækkerne. Selv i bløde forhold holder de retningen, og det skyldes den flydende enhed, som den er. Fra terminalen kan vi indstille trykket mod jorden, som vi ønsker det. Der er også rækkestyring, der fungerer meget godt, og jeg synes selv, at den følger styringen fint med i sving og andre steder, hvor man korrigere rundt.

Selve skæret er dog anderledes end nogle af de andre mærker på markedet, og det tror jeg bidrager til, at rækkerne nemt kommer ind i optageren selv i meget bløde forhold. Skæret er nemlig meget langt og det giver også længere levetid, men også en anden hældning ind i optageren, der allerede har en lav stigning over jordkæderne. Jeg havde ikke problemer selv i normale eller våde forhold med at få det ind i optageren, det forventer man selvfølgelig også af en optager at den kan ellers ville det da være slemt, men hældningen er ikke særlig stejl ind fra skær til bundkæden og giver let indføring.

rich-media-3
Hældningen ind i maskinen er ikke særlig stejl ogdet giver en nem indføring af rækkerne, jeg synes at man kan få jord med ind i maskinen også hvis nu man står og tager læggekartofler eller spisekartofler op som skal skånsomt tages op med. Så kunne man godt få jord med op så de ikke slår sig med denne opbygning. Foto: Esben Henneberg.

Der er to jordkæder af forskellig længde for at skåne kartoflen. Det er måske ikke den største hjælp for kunden eller montøren ved skift af jordkæder, fordi der er to størrelser. Men det handler jo om kartoflerne og det giver en længere rejse ind i maskinen før første fald kommer. Mangler bare muligheden for at kunne bakke jordkæderne for det er jo en hydraulisk maskine så det ville være lækkert.

Her har vi selvfølgelig rystere, der kan indstilles på jordkæderne, og det er noget, de gerne må få opdateret, hvilket er en generel ting når det kommer til indstillinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle indstillinger er i procenttal, eller bare tal eller slet ikke nogen skala. Det ville være godt at få noget ind som km/t eller en skala, der giver mening for den enkle indstilling, så man bedre kan tilpasse sig fra skærmen og ikke kun ud fra, hvad man ser på optageren. Det kunne også være godt med et par modes, som man hurtigt kan skifte mellem. For eksempel, hvis man ved, at når man rammer et sprøjtespor, skal den have lidt mere gas på rysterne eller båndene, så kunne man med et klik i joysticket have forudindstillet det i tre modes eller lignende. Det ville også hjælpe, hvis man har presset den lige hårdt nok, og man skal redde den fra at stoppe, så det er nemt at klikke til et andet mode. Det kunne være en fed detalje at have med.

Efterfølgende har vi topkæden, der sammen med bundkæden sorterer kartofler og toppe og andet fra hinanden.

rich-media-5
Crossrollerne sidder lige efter bundkæde og med 4 gummiruller rækker og 4 små metal ruller kan afstanden mellem dem ændre direkte fra kabinen, hvor en selvom den er på et lille areal kan rense meget fra. Det er mest i de mere ler tunge jorde og meget knolde at kapaciteten falder på den her løsning. Foto: Esben Henneberg.

Den store forskel

Den helt store forskel mellem de tre optagere ligger i renseenheden.

Der er nemlig tre løsninger: En traditionel løsning med et rensebånd, et tværgående pigbånd, pindfingerrenser til et pigbånd og op til sortere båndet. Det er en løsning, som jeg synes er god til skånsom rensning. Den er ikke helt så god til at sortere toppe fra samt gøre noget ved klumper eller ler, men det afhænger alt sammen af indstillingerne. Skulle den holde samme kapacitet som de to andre, ville det være det resultat, der opnås at man har meget smus med. Dog i tør skarpsand kan den godt følge med de to andre, dog stadig med en ringere rense evne, men meget skånsomt i mine øjne.

I rigtig våd jord kommer den mere til kort, og ja, den kan godt tage klumper, men så er indstillingerne heller ikke gode for kartoflerne og de bliver stødt mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Hos Weko Agro sætter de selv Pindfinger på som gør det godt i rensningen, for de kan vinkles sådan at de ligepræcis skubber kartofler videre og knolde kan forsætte videre hvis man får det indstilles korrekt. Foto: Esben Henneberg.

Crossroller til den alsidige

Den anden løsning er CrossRoller-system, der er bygget op præcis som den traditionelle løsning. Dog har den tværgående ruller i stedet for et rensebånd efter topkæden, og disse ruller kan skydes fra hinanden, mens hastigheden kan ændres på dem. Det er nok løsningen for de fleste, for den kan efter min mening stadig, med de rette indstillinger, tage lige så skånsomt op som den traditionelle løsning og samtidig rense mere smuds væk.

Den er helt klart på arbejde på det mindre areal den dækker, hvor rullerne sidder, når man kører hårdt på, da den skal nå at rense meget fra på et lille område. Men den gør det godt, især i gode tørre forhold, hvor jord og sten rasler væk, fordi rullerne kan give sig og derfor godt æde sten. Så med de rette indstillinger kan man undgå, at det går ud over kartoflerne, og de bliver rene og fri for sten. Det skyldes rullens elasticitet ved at være bløde, men det kræver, at man kan se, hvad man laver inde i optageren og ud at gå efter optageren for at se, hvad der kommer ud.

Hvis man skal håndtere klumper, som den også gør meget fint, især i leret jord, kan det dog påvirke kapaciteten eller rensningen, da man skal øge hastigheden på rullerne og øge afstanden mellem dem for at få den til at æde noget mere. Hvis rullerne ikke har kontakt med klumperne, fordi man kører så meget ind i optageren, oplevede jeg, at de ikke blev pillet ved, før de ramte det tværgående pigbånd. Men alt dette afhænger af jordtypen man har. Er det skarp sand eller bare tørt, skal den nok få renset meget fra selv når maskinen presses, hvor den på lerjorden og våde forhold gør det okay, men her kan den sidste renseløsning måske være nødvendig at vælge.

rich-media-8
Crosroller rullerne er nye med de her bløde gummiruller, og det gør at de kan æde sten, samt knolde kan komme ned og blive klemt i stykker. Foto: Esben Henneberg.
rich-media-9
Varioweb systemet er klar til at æde knolde, og det kan indstilles på mange måder, lige som man har lyst til, og en klar løsning i det tunge og knoldede jord. Foto: Esben Henneberg.

VarioWeb tager det hele

Hvis du ønsker den fulde rensningsoplevelse, er VarioWeb-systemet det rette valg, da det virkelig kan klare selv leret jord og vådt føre.

Ved denne løsning får du også et meget større renseareal, da både topkæden og bundkæden kører helt op til toppen, før de smider det af på et vandret bånd øverst, som igen fører det ind i maskinen. Her fortsætter det til et skråtstillet pigbånd, som kan justeres i både hastighed, vinkling og positionering af hele sektionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vandrette stykke gør også at jeg oplevede at afretterne der sidder til sidst bedre kunne sortere end hvis det sidder skrå som på Crossroller. Det var hvert fald det jeg oplevede.

Derefter kommer vi til selve rullerne, der ligger på langs og virkelig kan tage fat, de kan håndtere klumper må man sige. Dog ikke sten, det er dens største svaghed, da den ikke bør udsættes for alm størrelse stenstørre sten. Dog er udskiftning af ruller nem at gøre uden særlig besvær, hvis uheldet er ude.

Hvis du har tung eller meget leret jord, er dette løsningen, for når du bruger rullerne, kan de virkelig rense effektivt, men jeg synes, den er mere hård mod kartoflerne end de andre løsninger, hvis du bruger rullerne meget, men er det fabrikskartofler der kan komme afsted har det intet at sige. Alligevel er det stadig en okay løsning for læggekartofler, da du kan skubbe det skrå pigbånd frem og dermed bruge rullerne mindre, når det ikke er nødvendigt, da det skrå pigbånd også kan tage meget smuds. Dog kommer der kapacitet af maskinen ved at gøre det, men det kan lade sig gøre.

VarioWeb giver dig større indstillingsmuligheder for at tilpasse renseprocessen præcist efter dine behov. Dog oplevede jeg, når jeg pressede maskinen hårdt, at det skrå pigbånd kunne stoppe på grund af for meget materiale, men det var let at løsne fra kabinen. Så kapaciteten påvirkes af det skrå pigbånd.

Pigbåndet kan stadig tage sten væk ved den rette hastighed, inden materialet når rullerne, men den bryder sig ikke om sten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her adskiller VarioWeb sig fra CrossRoller, fordi ved CrossRoller kræves der hastighed på rullerne for at kunne håndtere noget. Hos VarioWeb er det omvendt, og hastigheden skal ned for at den kan gnubbe kartoffelknolde i stykker.

rich-media-12
Tanken kan tømme af på farten og knække både sammen og det synes jeg er nemt at bruge og med det opdelte bånd får man tømt tankens bånd helt af uden at skal til at spilde efter. Foto: Esben Henneberg.

Fleksibel tank

Tanken er fleksibel og der er mange muligheder for at komme omkring og læsse af endda helt ned i en vogn hvis man ønsker det. Ved at man kan knække tanken helt sammen.

Aflæsningen er delt op i to bånd og det gør at man kan tømme tanken helt og også det yderste bånd fordi man kan stoppe båndet i tanken før det yderste bånd og få det tømt så man ikke smider kartofler på jorden, det gør den til

rich-media-13
Et hjultræk der kan komme frem. Med mulighed for at sætte 100 hestekræfter ned i jorden, så går det altså godt, og selv i de helt bløde og våde marker kæmper den sig igennem, det er nu ret flot. Foto: Esben Henneberg.

Konklusion

Man kan sige, at alle løsninger, i mine øjne, er gode ud fra deres egne forudsætninger. Hvis jorden er rigtig tør og skarp sand, følger de alle hinanden kapacitetsmæssigt. Den almindelige renseoptager er måske lidt presset i den situation på rensningen på grund af toppe men stadig rene kartofler, så de følger nogenlunde med hinanden.

Når det bliver vådt i sandjord eller lignende, er CrossRoller og VarioWeb løsningen, fordi de kan rense og håndtere våde forhold med effektive renseløsninger så ikke de store ændringer der, dog er Varioweb lidt overlegen, men hastigheden er den samme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når vi kommer til lerjord eller bare knoldet jord eller lignende, hvor det virkelig skal gå hårdt for sig, kan det ikke undgås, at den mest optimale med højeste kapacitet bliver VarioWeb som trækker fra de andre tydeligt. De andre kan klare det, men hastigheden sænkes betydeligt i de andre løsninger i dette tilfælde på grund af renseareal og aggresivitet af rensningen som Varioweb har.

VarioWeb har meget renseareal, så hvis man har brug for maksimal kapacitet, og stadig være mulig at være skånsom hvis man vil det, ville det være optimalt at vælge VarioWeb. Men hvorfor laver AVR de andre løsninger?

Ifølge importøren Weko Agro vil det være lidt dyrere at holde en VarioWeb kørende i forhold til de andre renseløsninger. Derudover, hvis der er sten i jorden, især sten af kartoffelstørrelse, er VarioWeb-rullerne ikke det bedste at bruge, da de ikke kan håndtere dem og risikerer at gå i stykker. Dog er en sten i den størrelse lejlighedsvis ikke et problem. Hvis man støder på en mark med mange sten, kan det skråtstillede pigbånd bare skubbes frem, og så undgår man problemet, men mister rensningskapacitet. Sten udgør en udfordring for VarioWeb.

I denne henseende håndterer CrossRollerne sten bedre end VarioWeb, og det kan være en vigtig overvejelse, når man vælger en optager, præcis hvad jord man har.

rich-media-15
Tre på stripe. Foto: Jørgen Ahler