Lyt til artiklen:

L&F efter statsministerudtalelse: Bevar noget af verdens bedste landbrugsjord

00:00
Hastighed: ???x
02:03

- I vores iver efter at være et landbrugsland, er vi gået for langt.

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen i et længere interview med Danmarks Naturfredningsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Landbrug & Fødevarer er man ærgerlige, hvis interviewet er med til at sprede en forestilling om, at dansk landbrug breder sig i den vilde natur i Danmark.

- Statsministerens debat om vores naturindsats blev ærgerligt skarptvinklet. Vi er kede af, hvis der på baggrund af et ellers nuanceret interview med Mette Frederiksen breder sig en forestilling om, at vi i landbruget breder os i den vilde natur, for det er slet ikke nutidens sandhed, siger Søren Søndergaard i en meddelelse fra Landbrug & Fødevarer.

Han opfordrer til, at Danmark bevarer noget af landbrugsjorden.

- Min tip-oldefar var med til at opdyrke heden. Det blev vi bedt om af staten. Og dengang var hele Danmark stolt af indsatsen, der var nødvendig for at brødføde landet efter tabet af Slesvig-Holsten og en stadigt voksende bybefokning. I dag mindskes landbrugets areal år for år. I 1960 var cirka 74 procent af Danmark opdyrket. Nu er det cirka 62 procent. Der er ikke pløjet hede op i vores levetid. Infrastruktur og byudvikling har taget meget af arealet. Lad os nu bevare noget af verdens bedste landbrugsjord i produktion, siger formanden.

Søren Søndergaard understreger, at Landbrug & Fødevarer er åbne for mere vild natur. Men der ligger en udfordring i forhold til bureaukrati.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er enige med statsministeren i ambitionen om mere vild natur, hvor det giver mening. Vi landmænd lever i og af naturen med vores familier, så vi ønsker naturen det bedste. Men vores naturindsats ryger ofte ind i bureaukrati og uigennemsigtige støtteordninger. Vi håber, statsministeren vil bruge sin ambition til at give området de nødvendige ressourcer og sikre smidige sagsgange.