Du kender det måske - du vil gerne kompensere klimaet for dine flyrejser, eller din virksomhed vil gerne give et væsentligt klimabidrag, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse. Men klimakompensation er en jungle at hitte rede i, og hvordan sikrer du, at dine penge kommer klimaet til gavn på en ordentlig, gennemskuelig måde? Nu er der hjælp på vej fra regeringen:

Sammen med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet har regeringen i Aftale om finansloven besluttet at etablere en skovfond, hvor private har mulighed for at byde ind med penge til klimagasreducerende formål. Staten giver 100 millioner kroner til fonden som start.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er rigtig mange, der gerne vil gøre en forskel for klimaet i hverdagen, men der har manglet en dansk legitim og troværdig fond, som kan sikre konkret klimakompensation i Danmark. Derfor afsætter vi nu 100 millioner kroner i 2020 til at starte en national skovfond, som private, virksomheder, kommuner og andre kan støtte for f.eks. at rejse mere skov til gavn for klimaet og en grønnere fremtid, siger miljøminister Lea Wermelin.

Aktiviteter medregnes

Fonden vil fungere som uafhængig aktør, der f.eks. kan yde støtte til udtagning af kulstofholdige lavbundsjorder, skovrejsning eller andre klimareduktioner på landet eller i byerne.

- Regeringen sidder på et historisk grønt mandat, det er tydeligt, at også virksomheder og befolkningen gerne vil gøre en indsats, og den nye fond bliver endnu en vigtig brik, hvis vi skal nå målsætningen om at sænke CO2-udledningen med 70 procent i 2030. Med fonden, som er en helt ny konstruktion, kan f.eks. civilsamfund og erhvervsliv arbejde sammen om den fælles opgave, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Skovfonden forventes at åbne i løbet af 2020, når den er etableret.