Lyt til artiklen:

31 millioner kroner til drikkevandet

00:00
Hastighed: ???x
01:26

Nu bliver pengene i den nye drikkevandsfond til helt konkrete projekter, der skal beskytte drikkevandet i hele landet. Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Første ansøgningsrunde på de to puljer under drikkevandsfonden er netop afviklet, og interessen har været stor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alt er der uddelt 31,7 mio. kroner til drikkevandsbeskyttelse via en række projekter, blandet andet projekt i Svendborg, hvor man rejser skov. Et andet projekt på Ærø går ud på, at landmændene stopper med at sprøjte deres marker tæt ved drikkevandsboringer.

80 procent af pengene er gået til projekter i de boringsnære beskyttelsesområder, der er områder tæt på drikkevandsboringer.

Spøgelsesbrønde

Den anden pulje er målrettet at sløjfe spøgelsesbrønde der er spredt ud over landet og kan true grundvandet. Brøndene er tidligere blevet brugt til blandt andet at skaffe drikkevand til dyr og mennesker. Men nu står de ubrugte hen, og mange af dem er ikke lukket forsvarligt.

Ud af de 185 ansøgninger om tilskud til sløjfning af ubenyttede brønde og boringer har 101 fået tilsagn.

-Nu kommer der turbo på arbejdet med at lukke de her spøgelsesbrønde. Der er fare for, at for eksempel sprøjtemidler eller andre stoffer kan sive ned til grundvandet via den åbne, ubrugte brønd, siger Magnus Heunicke.