Lyt til artiklen:

Nyt kooperativ vil holde grønne penge på landbrugets hænder

00:00
Hastighed: ???x
02:08

Abonnementsartikel

Gevinsterne fra solceller, vindmøller og andre grønne investeringer skal ikke gå i andre lommer end landmændenes, mener folk bag ny forening.

- Som tiden går irriterer det mig grænseløst, at hver gang vi laver vedvarende energi og CO2-binding, så løber det os af hænde, og vi sælger til udenlandske kapitalfonde. Hvorfor tjener dansk landbrug ikke de penge selv?

Sådan siger Niels Mejnertsen, ejer og stifter af Mejnerts, og nu også stifter af foreningen Bonus Green Energy.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For 20 år siden stiftede han indkøbsforeningen B2B Bonus, som han efter otte år overlod til nye kræfter. Men med tiden har det naget ham, at dansk landbrug lige på området for CO2-lagring, vedvarende energi og grønne investeringen ikke har kunnet skabe et kooperativ.

- Vi har en stolt andelstradition, så jeg gik til min gamle indkøbsforening og sagde, at jeg ville stifte det her. Det syntes de var en god ide, så nu er vi 65 der har startet det. Og planen er at blive endnu flere, siger Niels Mejnertsen, der er formand for Bonus Green Energy.

Direktør fra finansverdenen

Vejen til succes for projektet er at få fat i de grønne fonde, obligationer og penge. Derfor har de lavet en aftale med en ny direktør, der kommer fra finansverdenen.

- Han hedder Carsten Allerslev, og han siger at vi sagtens kan lave en fond på et par milliarder med danske landmænd som ejere, siger Niels Mejnertsen.

Det betyder, at danske landmænd selv skal sidde på store solcelle- og vindmølleparker, som finansieres gennem Bonus Green Energy.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og så skal vi have styr på CO2-cerrtifikater. I princippet skal vi til at bevise, at vi binder mere CO2 end vi udleder i forbindelse med CO2-afgiften. Og på sigt skal vi så koble tingene sammen, for virkelig at kunne dokumentere en grøn investering. Det skal være os som forening der hjælper medlemmerne med at starte, sælge det hele, og stå for certifikaterne. Og det er os selv der ejer det. Kun medlemmerne scorer gevinsten, konstaterer Niels Mejnertsen.

I første omgang skal kapitalen dog rejsen, og det ligger der en klar plan for. Den vil Niels Mejnertsen dog først gå nærmere ind i i det nye år.