Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen præsenterede Dansk Landbrugskapital på et pressemøde i Herning.

Vi har mange dygtige landmænd med effektive bedrifter, som er klar til at investere, men som bliver hæmmet af høj gæld. Flere hundrede bedrifter vurderes at være så effektive, at bedrifterne har mulighed for at blive rentable ved yderligere investeringer i produktionen kombineret med en langsigtet løsning på den samlede gæld. Det er lige præcis de landmænd, der er målgruppen for Dansk Landbrugskapital, siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regeringen lagde rammerne for Dansk Landbrugskapital i planen "Vækst og udvikling i hele Danmark" fra november 2015 Den nye fond sigter mod at stille risikovillig finansiering for op mod to milliarder kroner til rådighed for effektive, veldrevne landbrug med en høj gældsprocent.

Dansk Landbrugskapital får tilført 500 millioner kroner fra staten, og målet er at tiltrække yderligere minimum 500 millioner kroner fra pensionsselskaber og evt. andre investorer. Vækstfonden skal drive fonden, og der arbejdes lige nu på at indgå aftaler med en række større pensionsselskaber om at investere i Dansk Landbrugskapital. Målet er i første omgang i alt at rejse én milliarder kroner

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen:

- Vi har konstruktive drøftelser med flere pensionsselskaber. Forløber forhandlingerne, som vi forventer, vil Dansk Landbrugskapital kunne udstede de første lån i begyndelsen af 2017. Det ser jeg meget frem til.

Dansk Landbrugskapital vil tilbyde såkaldte ansvarlige lån, der bliver efterstillede og uopsigelige fra Dansk Landbrugskapitals side. Der er ingen beløbsgrænser eller faste løbetider, men forventningen er, at lånene bliver på 5-10 millioner kroner med en løbetid på op til 8 år og en individuelt fastsat rente. Det er målet, at den gennemsnitlige rente lander omkring fem procent. 150-200 landbrug forventes at få lån fra Dansk Landbrugskapital over de kommende år. Lånene kan anvendes inden for alle driftsgrene

Artiklen fortsætter efter annoncen

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, glæder sig over det nye tiltag:

- Vi er rigtig glade, og det er en kæmpe anerkendelse af, at landbruget gerne spiller en rolle i at skabe arbejdspladser. Dansk Landbrugskapital kan være med til at løse de udfordringer, som landmænd der er låst af kapitaludgifter har, sagde han.

Martin Merrild påpegede, at øgede investeringer i landbruget kan have en miljøgevinst.

- Der er mange gevinster at hente på det her. Miljøet i hele Europa kan vinde på, at vi får etableret nye stalde. Tre grise i en ny stald belaster miljøet mindre, end to i en gammel, så der er meget at hente, sagde Martin Merrild.

Formanden for Landbrug & Fødevarer anerkender, at en gennemsnitlig rente på fem procent kan lyde høj, når det generelle renteniveau er meget lavt i øjeblikket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er nu engang de vilkår der er, men hvis bankerne spiller med, så bliver det beløb, der skal finansieres gennem Dansk Landbrugskapital mindre, og så bliver problemet med renten også mindre, sagde Martin Merrild.