Abonnementsartikel

Slå koldt vand i blodet og få overblik over dine muligheder, inden du eventuelt siger ja til yderligere hæftelser og gældsætning i forventning om, at krisen snart vender. Sådan lyder opfordringen fra advokat med speciale i rådgivning af landbrug.

- Vi håber alle, at krisen snart fortager sig, og at vi går mod lysere tider. Derfor er der en risiko for, at vi foretager nogle irrationelle valg i forventning om, at vi snart igen kan have positiv drift. Vi mener, at det er uklogt på nuværende tidspunkt, siger advokat Jens Axel Kruchov fra Storm Advokatfirma i Aalborg, hvor man har specialiseret sig i rådgivning af landbrug.

Jens Axel Kruchov er citeret i en fælles pressemeddelelse fra Danske Svineproducenter og Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fokus på familien

Jens Axel Kruchov anbefaler landmændene at lægge følelserne på hylden og holde fokus på familiens fremtid.

- For både os og landmanden handler det om at skabe sig et realistisk og objektivt overblik over de muligheder, man har. Og vi afviser ikke noget på forhånd. Måske er den bedste løsning at købe naboejendommen, opnå stordriftsfordele og skabe positiv drift. Eller måske er den bedste løsning at sikre familiens værdier og at foretage en reglementeret afvikling. Det vigtigste er, at landmanden har en rådgiver, der taler landmandens sag, og som kan hjælpe med at lægge følelserne på hylden. Når alt kommer til alt, må det være sikring af familiens fremtid frem for virksomhedens, der er vigtigst, pointerer han.

Ikke for enhver pris

Hos både Danske Svineproducenter og Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter er der stor opbakning til advokatens betragtninger.

- Vi må for alt i verden ikke være naive i vores tilgang til krisen, lyder det fra formand for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen.

Foreningerne ser naturligvis helst, at så mange producenter som muligt kan fortsætte deres hverv, og de arbejder derfor intensivt på at få politikerne til at forstå landbrugets krise og på at forbedre rammebetingelserne. Men bedriften skal ikke køres videre for enhver pris.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal være realistiske omkring den enkelte landmands situation her og nu. Yderligere gældsætning og hæftelse er måske ikke løsningen på nuværende tidspunkt, siger formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen.

Tilbage på sporet

Det handler ikke nødvendigvis om at få bedriften tilbage på sporet, men først og fremmest om at få landmanden og hans familie tilbage på sporet - både mentalt og økonomisk:

- Vi ser desværre en tendens til, at mange landmænd bliver ved med at kæmpe, selvom udfaldet er givet. I denne proces sker der ofte yderligere gældssætning, hæftelse, inddragelse af ægtefællens eller familiens aktiver med videre, og det er der mange, der fortryder bagefter, forklarer Jens Axel Kruchov.

Søg rådgivning

Når Storm Advokatfirma skal hjælpe og rådgive en kriseramt landmand kigger man først på den familieretlige sikring, så eventuelle skader inddæmmes og fremtiden sikres. Derefter foretages en minianalyse, hvor symptomer og muligheder vurderes. Det kan være gældsstiftelse, momsgæld og hæftelser, men det kan også være landmandens motivation for at fortsætte. Advokaten tilbyder også at sidde med i forhandlingerne med kreditorer. Ofte er nedsættelse af bidragssatser, rentenedsættelser, afdragspauser og i det hele taget akkordering af gæld en mulighed, som kan være i både landmandens og kreditorernes interesse. Som en del af processen ses også ofte på muligheder for driftsøkonomisk optimering i samarbejde med landmandens øvrige rådgivere.

Storm Advokatfirma tilbyder ligesom mange andre advokatfirmaer en gratis afklarende samtale.