Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Kombination giver bedre vilkår

19. dec. 2023 | Indrykket af Nutrimin

Høsten 2023 har givet mange problemstillinger bl.a. dårlige råvarer

Del artiklen:

Med baggrund i de problemstillinger høsten 2023 har givet svineproducenterne, og de opgaver vi hos Nutrimin møder hos kunder må vi indse, at enkelt tiltag ikke kan afhjælpe situationen med dårlige råvarer.

Derfor vil vores klare anbefaling, være en kombination af nedenstående.

  1. Til patte og smågrisene op til 9 kg. anbefales indkøb af vores færdigfoder, hvor det anvendte korn i højere grad er kontrolleret før det varmebehandles og efterfølgende forarbejdes. Alternativt at købe varmebehandlet korn, hvis hjemmeblandet foder foretrækkes.
  2. For hjemmeblanderen at reparere skadet korn med tilsætning af Selko Fysal under foderfremstillingen, der hæmmer udviklingen af Enterobakterier, som f.eks. E-Coli, Salmonella betragteligt.
  3. Tilsætte toksinbinder i foderet, så toksinerne ”bindes” inden de bliver produktionshæmmende, og i værste tilfælde ender med dødelig udgang hos grisene.


Fra staldgangen til analyser

Vi hører jer fortælle om korn, der lugter muggent, når det tages ud af siloer; korn, der havde et grønt skær under indlagring og er hvidt og støvende, når det anvendes osv. Vi ser toksinprøver fra korn, hvor specielt byggen er ramt af et højt toksin-niveau, der hovedsagelig skyldes jordbakterier.


Den skjulte fare

Vi kan hverken se eller lugte toksiner. Det, man kan lugte, er mug og skimmel. Toksiner er ikke farlige under lagring af korn, ligesom de heller ikke aktiveres under fremstillingen af foder. Toksiner kan kun findes ved analyse af råvarer.


Når toksiner bliver farlige

Toksiner bliver først aktive i fordøjelses-processen i grisen, altså i mave og tarm.

Hos de mindste grise, hvor tarmvæggen ikke er fuldt udviklet, og egenproduktion af mavesyre (HCL) ikke er optimal før i 10 ugers alderen, eller hvis grisene på et tidligere tidspunkt har været ramt af E. Coli (Enterobakterier).

Tarmvæggen kan ikke håndtere udfordringen, og Endotoksiner vil uhindret passere gennem tarmtrævler (Villier) og beskadige de underliggende tight junctions, hvilket fører til ukontrolleret passage af næringsstoffer og bakterier i blodbanen.

På større grise og søer vil toksiner opkoncentreres i indre organer lever, nyrer og milt, og kan i yderste konsekvens give organsvigt og resultere i dødsfald.

Toksiner kan kun udskilles gennem urinvejene og via afføring.


Hvilke symptomer ses hos grisene

Hos pattegrise ses hævede kønslæber på sogrise, og typisk mere diarre-forekomster end vanligt.

Hos smågrise og ungsvin opleves urolige grise, der er mere aktive, tenderende aggressive, og ofte bider haler og ører.

Større grise hæmmes over tid i foderoptagelse, vi oplever gas pustere, vi ser pludselige dødsfald og prolapser.

Søer går fra foder, skummende fråde fra mund, mælkeproduktionen reduceres, hyppigere yverbetændelse, dårlig reproduktion og øget legemestemperatur. Pludselige dødsfald i forbindelse med stress (faring) og Prolapser.


Giv Nutrimin et kald, og lad os hjælpe med at løse dine foderrelaterede udfordringer i et atypisk år.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter