For bare tre måneder siden tydede alt på, at de danske svineproducenter efter flere års krise var ved at komme på fode. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Siden har en kombination af stigende foderpriser og faldende svinepriser imidlertid slået bunden ud af branchens økonomi, og erhvervets egne økonomer foretager nu en meget stor nedskrivning af den forventede indtjening.

Artiklen fortsætter efter annoncen


I juni 2010 ventede Videncenter for Svineproduktion, at resultatet i år ville blive et overskud på 5 kroner pr. gris, mens 2011 ville give et underskud på 25 kroner pr. gris. 

Disse gennemsnitstal for landmænd med både søer og slagtesvin ville markere et vendepunkt for erhvervet, som i årevis har været præget af store underskud.


I dag offentliggør Videncenter for Svineproduktion imidlertid en prognose, der nedjusterer de forventede resultater til minus 47 kroner pr gris i 2010 og minus 125 kroner i 2011.

Prisudsving på råvarebørsen

Hvis disse tal opskaleres til hele sektoren, medfører det ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens beregninger, at de danske landmænd i 2010 og 2011 samlet set ventes at tabe 3,9 milliarder kroner på at producere grise. 

Sommerens voldsomme prisudsving på råvarebørserne har dermed forringet økonomien i svineproduktionen med 3,5 milliarder kroner. Mens korn- og foderpriserne er tordnet i vejret på børserne, er svinepriserne stagnerende.