En efterbetaling på 15,3 øre pr. kg mælk er ifølge landbrugsrådgiver Kurt Skovsted uhørt. Kurt Skovsted ejer det private rådgivningsfirma Skovsted Agro, og han giver nu Arla en del af skylden for mælkeproducenternes krise.

Han mener, at Arla har tilbageholdt for mange penge for afregning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Flere landmænd er bukket under i 2012, simpelthen fordi afregningen ikke har stået mål med forventningerne, og bankerne har ikke kunnet overskue konsekvenserne, siger Kurt Skovsted og fortsætter:

- Arla lod afregningen falde i 2013 og sendte dermed chokbølger gennem landbruget. Det havde været fornuftigt, at man havde undladt nedjusteringen eller havde betalt lidt ekstra - tre-fem øre - over året til et presset erhverv. Det er jo ikke fem-ti øre i efterbetaling, vi taler om, men en meget stor efterbetaling på 15,3 øre.

Et forkert signal

Det er ikke kun kassekreditterne, der ville have haft gavn af en højere afregning. Det kunne også have sendt et godt signal til landmændene og omverdenen at hæve afregningen, mener han.

- Tre-fem kunne have sendt et signal til landmænd og pengeinstitutter om, at man i Arla havde troen på fremtiden, og om at priserne var stigende og afsætningen fornuftig, lyder det fra Kurt Skovsted.

- Vi sender de helt forkerte signaler til omverdenen og til politikerne. Vi skriger på hjælp den ene dag fra politisk side, og den næste dag præsenteres rekordomsætninger i danske andelsselskaber - DLG, Danish Crown, Danish Agro og Arla.