Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Reduceret protein- og aminosyreniveau til drægtige søer

22. jan. | Indrykket af Nutrimin

Effekt af et reduceret protein- og aminosyreniveau til de drægtige søer

Del artiklen:

Avlsfremgangen for vækst og fodereffektivitet er en udfordring for vores moderdyr. Søerne er blevet større og tungere med deraf følgende ben problemer og måske øget dødelighed.

Blæse og mel i munden

Det er dokumenteret, at en øget fodertildeling synkroniseret med en reduktion i protein- og aminosyreniveau giver mindre kødtilvækst og mere rygspæk. Mere rygspæk og mindre vækst vil være positivt for vores moderdyr. Det, som vi samtidigt kunne være nervøse for, er, om et lavere protein- og aminosyreniveau kan have en negativ effekt på f.eks. fødselsvægt. Kan vi blæse og have mel i munden samtidig?


Reduceret protein- og aminosyreniveau er positivt

Nedenstående grafer fra SEGES Gris (meddelelse 1295) viser, at et lavere protein- og aminosyreniveau fra dag 28 til 84 i drægtighedsperioden kun vil være en fordel. Et lavere protein- og aminosyreniveau vil give en so med lavere tilvækst og derved forhåbentlig en mere holdbar so. Den lavere vægt vil samtidig give et lavere foderforbrug til vedligehold. Et reduceret protein- og aminosyreniveau er således umiddelbart positivt for vores søer.


Antallet af totalfødte grise pr kuld.

Det har ingen negativ betydning på totalfødte pr kuld at tildele de drægtige søer færre aminosyrer (fra dag 28 til dag 84 af drægtighed).

Se figur på Nutrimins hjemmeside


Fødselsvægt

Nok noget overraskende har det lave lysin niveau ingen betydning for fødselsvægten. Her skal tilføjes at søerne flyttes til farrestald 5 dage før faring.

Se figur på Nutrimins hjemmeside


Soens tilvækst

Grafen viser, at et lavt indhold af lysin holder soens tilvækst nede. En mulig forklaring på, at høj aminosyre tildeling ligeledes giver lav tilvækst, kan skyldes, at soen er begrænset til 2,3 Feso pr. dag. Ved et højt indhold af fordøjeligt lysin pr. FEso er der således med stor sandsynlighed reelt tale om, at søerne mobiliserer rygspæk for samtidig at aflejre så meget muskelmasse som foderets lysinindhold muliggør  (tilvækst på ca 49 kg fra yver, foster og fostervand ikke medregnet).

Se figur på Nutrimins hjemmeside


Ændring af rygspæk.

Ved stigende lysin vil soen sætte mere kød og mindre rygspæk.

Se figur på Nutrimins hjemmeside


Vær opmærksom på at graferne kun viser 2. – 5. lægs kuld og kun fra 28-84 dage efter løbning og et råproteinniveau helt ned til 70. Vi ved ikke om 1. lægssøerne vil få nok protein til deres udvikling, hvis de bliver tildelt et foder med et meget lavt råprotein-niveau (kan det måske give mere rastløse dyr?).


Som nævnt er der også en løbe- og kontrolafdeling, vi skal forholde os til, som der omtales i Seges meddelelse nr 1295.

Læs den fulde udgave her: Meddelse 1295


Ring til os for at snakke om fodermulighederne for dine drægtige søer på 87500880


Nye medarbejdere i Salg/Rådgivning

Donna Hessellund Vangsgaard

Donna er 44 år gammel og er bosat nær Hammel. Donna er uddannet landbrugstekniker og har siden færdiguddannelsen arbejdet med salg og rådgivning til husdyr. Hun har sidst arbejdet med salg hos BAT Agrar. Hos os vil Donna komme til at arbejde med salg til svineproducenter og hun starter d. 1. februar.


Jens Korneliussen

Jens er 63 år gammel og bosat i Videbæk. Jens har de sidste 40 år arbejdet med foderrådgivning i landboforeningsregi senest hos Svinerådgivningen i Herning. Jens besidder enorm erfaring indenfor fodersammensætning, hvor specielt vådfoder er en af hans spidskompetencer.  Hos Nutrimin vil Jens blive en del af vores faglige svineteam og arbejde med både salg og rådgivning af vores kunder i ind og udland. Jens starter d. 15. januar og vil være at træffe på NutriFair d. 17.-18. januar.


Vi glæder os til at få dem begge med på holdet, og vi håber I alle vil tage godt imod dem.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter