Flere lande råbte i går i Bruxelles vagt i gevær over situationen for deres kvægproducenter, der lider under høje foderpriser og et marked, der har været lettere slingrende i årets løb.

Landene vil have EU til at gribe i værktøjskassen med markedsinstrumenter og blandt andet hæve interventionsprisen, genindføre eksportstøtte, fjerne told på korn og andre foderstoffer og udvide rammen for privat oplagring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men EU’s landbrugskommissær Dacian Ciolos gjorde klart, at ”traditionelle” krisehåndteringsinstrumenter ikke vil være med til at løse problemet.

- Lige nu har vi gode priser på markedet, men problemet er ikke prisen, men marginen, påpegede Ciolos ved et møde blandt landbrugsministrene. 

Han afviser, at det er en god idé for eksempel at hæve den referencepris, der bestemmer, hvornår EU skal opkøbe.

- Risikoen er, at landmændene vil følge referenceprisen og ikke markedsprisen, når de bestemmer, hvad de vil producere, og det vil blive meget dyrt på EU-budgettet, understreger han.

Gjerskov: Ingen hjælp til tørkeramte

En række lande har også bedt om hjælp til tørkeramte landmænd, blandt andet i frugt- og grøntsektoren. De beder om indgreb for at undgå ”en massiv nedsmeltning i flere sektorer” i de ramte egne, der blandt andet tæller Ungarn, Bulgarien, Italien, Portugal og Slovenien. Samtidig vil nogle lande gerne have lov til at give deres udsatte bønder mere i statsstøtte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den danske fødevareminister Mette Gjerskov (S) er til gengæld blankt afvisende over for at åbne den slags døre.

- De vil ufatteligt gerne bruge ufatteligt mange forældede værktøjer på at løse problemerne. Der har jeg sagt meget klart, at det ikke er fremtidens virkemidler. Selvfølgelig kan der være nogle helt særlige situationer, hvor man har brug for kriseforanstaltninger, men altså ikke bare, når der er udsving i markedet, siger fødevareministeren og understreger:

- Fra dansk side kan vi ikke sige ja til eksportstøtte, og vi mener heller ikke, at EU skal bruge mulighederne for kriseforanstaltningerne i Den Fælles Markedsordning, siger hun.

Ok til billigere import

Til gengæld er hun åben over for at gøre det billigere at importere foder.

- Vi er klar over, at de stigende korn- og foderpriser lægger pres på kvægproducenternes indtjening. Derfor er vi positive over for at nulstille alle former for importtold på korn, siger Mette Gjerskov, der til gengæld blankt afviser at hæve loftet for nationale pengeindsprøjtninger til ramte landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal ikke begynde at konkurrere på statsstøtte midt i en tid med økonomisk krise, understregede den danske fødevareminister.