Abonnementsartikel

Kulde, rust og tørke til hveden i USA får investorerne til at lukke solgte kontrakter.

De seneste opgørelser fra det amerikanske finanstilsyn over investorernes positioner i det amerikanske afgrødemarked viser, at positioneringen er den næst mest prisnegative i historien målt i antal solgte kontrakter. Det skriver Jyske Martkets - Råvarer i sin analyse.

Det er ikke ensbetydende med yderligere prisfald om hjørnet, men det kan nemt være ensbetydende med en selvforstærkende købskraft hvis nyhedsstrømmen udvikler sig til noget mere prisunderstøttende. Og det er måske det der er ved at ske i det amerikanske hvedemarked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tørre forhold fortsætter med at true dele af prærien, tilmed har stater som Kansas, Nebraska og Colorado oplevet sen kulde med risiko for udvintring. Oveni de tørre forhold, som der ikke er synderlig udsigt til at ville bedres, så er der kraftige angreb af rust i hvedemarkerne i Texas og Oklahoma.

Således havde investorerne travlt med at tilbagekøbe hvedekontrakter i løbet af fredagen.

Den ugentlige eksport af hvede ud af EU faldt denne uge fra sidste uges imponerende 1,59 mio. tons til mere afdæmpede, men acceptable 780.000 tons, hvilket betyder, at der indeværende sæson er sendt knap 24 mio. tons hvede til eksport.

Bygeksporten har i sæsonen også imponeret med 6,5 mio. tons, og et par uger med samme tempo som hidtil vil formentligt betyde, at analysehusene rundt omkring igen vil hæve forventningerne til den totale sæson.