Lyt til artiklen:

Debat: Landmændenes retsfølelse er på spil i BMG-sagen

00:00
Hastighed: ???x
01:12

Kan man helt ustraffet fratage en landmand hans afgrøder?

Dét spørgsmål må vi i dansk landbrug stille os selv ovenpå grovvareselskabet BMG's konkurs, der kostede flere danske landmænd ret store beløb, fordi de aldrig fik penge for deres korn og frø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Både byret og landsret har i deres afgørelser negligeret den ellers grundlovssikrede ejendomsret, og nu vil landmændenes advokater heldigvis forsøge at tage sagen videre til Højesteret.

Det vil få dramatiske og helt uoverskuelige konsekvenser, hvis denne vigtige og principielle sag ikke afprøves ved en retlig tredjeinstans. I Bæredygtigt Landbrug vil vi eksempelvis være tvunget til fremadrettet at fraråde vores flere tusind medlemmer at udlevere så meget som ét kilo afgrøde, medmindre varen er blevet afregnet. En opfordring der vil skabe en helt ny virkelighed i forholdet mellem landbrug og samarbejdspartnere og ikke mindst for likviditetssvage grovvareselskaber.

Et retssamfund er afhængigt af en befolknings tillid til domstolene. Bæredygtigt Landbrug håber, at BMG-sagen får lov til at blive behandlet i Højesteret - ellers vil danske landmænd føle sig retsløse.