Lyt til artiklen:

En råvarestrategi fjerner følelser og mavefornemmelser

00:00
Hastighed: ???x
02:50

Større gennemsigtighed i markedet og uvildig sparring, så du som landmand får bedre muligheder for at handle råvarer til konkurrencedygtige priser.

Det er nogle af de fordele, der er ved en skriftlig råvarestrategi, som du kan bruge til at skabe struktur og konsekvens i dine beslutninger om handel med råvarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fortæller Jacob Christoffersen, rådgiver i virksomhedsøkonomi i Velas og desuden en af AgroMarkets' konsulenter, som kalder en råvarestrategi for "risikostyring".

- Vi snakker alle de råvarer igennem, som den pågældende landmand har brug for ud fra bedrift, type af virksomhed, osv. Det bruger vi som afsæt til at lave en strategi for råvarehandlen, så vi i virkeligheden fjerner følelser og mavefornemmelser og i stedet handler ud fra signaler fra uvildige kilder, siger han.

Uvildighed i rådgivning

Med i en råvarestrategi følger også, at du får sparring løbende hen over året, når det er tid til at handle.

- Beslutninger bliver derfor rationelle med udgangspunkt i de signaler, som markedet giver i forhold til anvendt analyse. Derfor øger du mulighederne for at handle til konkurrencepriser på dage med købs- og salgssignaler, siger Jacob Christoffersen, som understreger, at du dermed får nemmere ved at håndtere den store risiko, som foderindkøbet medfører.

En skriftlig råvarestrategi skal bidrage til, at der i markedet skabes mere gennemsigtighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi oplever mange landmænd, som ringer og får trykprøvet de priser, som de får tilbudt. Ved at få uvildig sparring kan de nemmere få handlet på det rigtige tidspunkt - uden at lade sig presse af en sælger - og vi gør generelt meget ud af at være åbne om priser, siger Jacob Christoffersen.

Hvis du er interesseret i at høre mere om, hvordan du kan gøre brug af en skriftlig råvarestrategi, har du muligheden, når Velas d. 18. januar i Horsens holder temadag om råvaremarkedet og de finansielle udsigter.

Her vil du også kunne høre mere om stigende jordpriser og renter og konjunkturer.

Ambitiøse landmænd

Ifølge Jacob Christoffersen bliver der i AgroMarkets-regi gjort meget ud af, hvordan der blevet handlet råvarer hen over de seneste år.

- Vi kan se, at hen over en 10-årig periode handler landmænd med en skriftlig råvarestrategi bedre end gennemsnittet, og de ligger ofte også blandt de 30-40 procent bedste, siger Jacob Christoffersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge ham er ofte en særlig type af landmænd, som opsøger rådgivning på dette område.

- Det er ambitiøse landmænd, som gerne vil blive bedre, end de er i forvejen, ligesom de er på jagt efter uvildig sparring, siger han.

Fordele med en råvarestrategi:

  • Du får som landmand mulighed for at minimere handel med tab og lægge dig bedre end gennemsnittet.
  • En råvarestrategi giver også struktur og konsekvens i beslutningerne om handel med råvarer.
  • Du slipper for bøvl og usikkerhed og får dermed overblik og fred til at koncentrere dig om andre ting.
  • Du får hjælp til at omsætte strategi til taktisk og operationelt niveau.
  • Der anvendes altid delsalg og køb i forbindelse med afdækning, hvilket fjerner noget af den risiko, der er i et råvaremarked med store udsving.