Folketinget indleder nu behandlingen af to af de tunge Grøn Vækst-forslag. Det skriver Altinget.dk.

På tirsdag førstebehandles fødevareministerens lovforslag om at etablere 50.000 hektar randzoner omkring vandløb og søer. Og ugen efter gælder et lovforslag fra miljøministeren, som blandt andet udvider beskyttelseszonen omkring vandboringer til 25 meter og som gør det nemmere at placere biogas-anlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forslaget om randzoner betyder, at der vil blive udlagt 50.000 hektar randzoner som op til ti meter bræmmer omkring vandløb og søer. På den måde etableres ny natur samtidig med, at vandmiljøet skånes for udvaskning af næringsstoffer.

Lodsejerne bliver kompenseret for randzonerne, men alligevel er forslaget blevet mødt med store protester fra landbruget, som ikke mener, at kompensationen er tilstrækkelig, og at konsekvenserne ikke er tilstrækkeligt belyst - blandt andet fordi det endnu ikke er fastlagt, hvor randzonerne skal udlægges.

Kritikken af randzonerne er ikke blevet mindre af, at ny forskning fra DMU viser, at randzonerne er langt ringere til at mindske fosfor-udvaskning, end forskerne tidligere havde troet.