Abonnementsartikel

Folketingskandidat for Kristendemokraterne, Jens Kristian M. Nielsen, Aulum, er utilfreds med, at regeringens planer vil lægge store dele af hans marker øde

Landmand Jens Kristian M. Nielsen, Aulum, har tre vandløb på sine marker, og har udsigt til at lægge 10 meter brak langs vandløbene, som han betegner som grøfter.

- Det ærgrer mig, at vi i en økonomisk trængt tid ikke lader vort lands eneste virkelige råstof - landbruget - få bedre vilkår for at generere penge til samfundet. Grøn vækst planen er en dyr plan for landmænd, men også for samfundet. Jeg mener ikke, det er det, Danmark har brug for lige nu. Det er planer med en tvivlsom effekt, som samfundet bruger penge på. Samtidig har vi ikke råd til varme hænder i pleje og lokale skoler, siger Jens Kristian M. Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han sammenligner braklægningen af sine marker langs vandløbene med inddragelse af nogle meter af private haver langs vejene.

- Vi kan hurtig blive enige om, at en erstatning vil være rimelig, siger han og betragter ikke et udspil på 26 øre pr løbende meter som reel erstatning.

- Og værst af alt er, at vandløbene ikke længere må renses. Det vil sige, at store dele af mine arealer vil blive oversvømmet, siger han.

Ifølge Jens Kristian M. Nielsen har kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen kæmpet imod disse planer i Grøn vækst.

- Vi havde en lang række forslag til forbedringer. Men vi står over for en fødevareminister, som selv siger, at han ikke ser en fremtid for Dansk landbrug, som vi kender det i dag. Det er jo vanskeligt at få megen forståelse for erhvervet fra en sådan regering, mener han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi fik dog en del indrømmelser, som vi er glade for, og som kan komme landbruget til gode. Fødevareministeren har lovet, at etableringen af randzoner først skal ske, når kortgrundlaget er på plads, hvilket formentlig bliver medio 2012.

Desuden har regeringen accepteret Kristendemokraternes krav om, at kompensation er en forudsætning for loven - også efter 2013. Det betyder, at mange af de uklarheder, som loven har medført, nu er fjernet. Dermed er planen foreløbig udsat et år. Mit håb er, at de udvalg, som er i gang med en faglig udredning af de forskellige problemstillinger, og den debat, som foregår, kan nå at få afgørende betydning for planerne, siger han.