- Fødevareminister Mette Gjerskov overholder ikke loven, når det nu viser sig, at ikke alle landmænd får kompensation for udlagte randzoner. Hun har ellers gentagne gange talt varmt for randzoner med kompensationen, på trods af at forskere har advaret om, at den miljømæssige effekt er langt ringere end først antaget.

Det siger Jørgen Stokvad Poulsen, formand for Hedens Landboforening og Karsten Willumsen, formand for Ikast-Bording Landboforening i en fællesudtalelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

De to formænd kritiserer også det administrative bøvl, der følger med kompensationsansøgningen.

- Der er nok ingen landmænd, der går fallit af det her, men for en del vil det administrative bøvl overstige det beløb, man kan få i kompensation. Vi kritiserer det principielle i, at ministeren længe har været klar over, at der ikke var styr på kompensationen og stadig har holdt stædigt fast i en lov, som hun har haft alle muligheder for at udskyde. Det står klokkeklart i bemærkningerne til lovens § 11, at det kan blive nødvendigt at udskyde randzoneloven, hvis ikke der er styr på kompensationen, siger Jørgen Stokvad Poulsen og Karsten Willumsen.

Nye planer også fyldt med fejl

De to formænd opfordrer alle medlemmer i lokale landboforeninger i Region Midt samt andre interesserede i at møde op til stormøde om vandplaner og randzoner. Mødet holdes onsdag aften kl. 19 hos rådgivningscenter Heden & Fjorden i Birk Centerpark.

- På stormødet vil Naturstyrelsen deltage, så vi kan få en forklaring, dels om randzoner og dels om de nye vandplaner som netop er sendt i høring.

- De nye vandplaner er stort set lige så fejlfyldte som de første, der blev erklæret ugyldige i efteråret. Planerne vil forsage flere oversvømmelser og forsumpninger, der ikke er lavet konsekvensberegninger på, selvom det fremgår i vejledningen fra EU at disse skal foretages.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er selvfølgelig vigtigt, at vi evner at se fremad og kommer med anvisninger på bedre løsninger til gavn for hele samfundet, midt i alt det lovgivningsmakværk, som vi er vidne til i øjeblikket. Det kan gøres meget bedre, siger Jørgen Stokvad Poulsen og Karsten Willumsen.