Lyt til artiklen:

Kvægfolk: CO2-Afgift på 1.100 kroner vil koste produktion af mælk og kød

00:00
Hastighed: ???x
03:05

I den årlige miljøvismandsrapport konkluderer De Økonomiske Råds Formandskab, at en klimabeskatning baseret på et simpelt klimaregnskab hurtigst muligt træder i kraft.

Vismænd: Få gang i klimaregnskaber og beskatning - nu

Se også:

Vismænd: Få gang i klimaregnskaber og beskatning - nu

Desuden anbefaler rådet en afgift på 1.100 kroner pr. ton CO2, og hvis det skulle ske, så kan vi vinke farvel til dansk produktion af kød og mælk. Det siger Christian Lund, formand for L&F Kvæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kan ikke lade sig gøre. Det er derfor også den helt forkerte vej at gå i forhold til klimaet, hvor vi jo netop i Danmark i årevis har arbejdet med at sænke klimaaftrykket og ligger blandt de bedste. Jeg vil også minde om, at der er en politisk aftale, der understreger, at en eventuel CO2-afgift ikke må koste produktion og beskæftigelse i Danmark, og det er den ramme ekspert-udvalget arbejder ud fra., siger Christian Lund, der suppleres af Ida Storm, der er direktør for L&F Kvæg.

Hun peger på at danske mælkeproducenter hellere end gerne vil reducere i drivhusgasudledningerne. Og at mange er i gang med flere forskellige tiltag.

- Det vil alene afvikle dansk mælke- og oksekødsproduktion. En gennemsnitlig mælkeproducent med 220 køer vil ende med et dundrende underskud ved en afgift på bare 750 kroner pr. ton CO2e. Vi skal fortsat bruge gulerod fremfor pisk, ellers ødelægger vi dansk kvægbrugs konkurrenceevne og muligheder for at investere i nye løsninger - og i stedet åbner vi blot for udenlandsk kød og mælk i køledisken - uden at det flytter noget for klimaet, siger Ida Storm.

Mejeriforeningen støtter op

L&F kvæg møder støtte fra Mejeriforeningen, hvor Direktør, Henrik Damholt Jørgensen, også peger på lækageraten.

- Det Økonomiske Råd har selv tidligere peget på, at der for mejeriprodukter vil være en lækagerate tæt på 100 procent ved en isoleret dansk drivhusgasafgift, lavere end 1.100 kroner per tons. Så en afgift vil blot føre til, at mejeriproduktionen øges andre steder end i Danmark - og dermed vil de globale udledninger faktisk øges i stedet for at blive sænket. Vi vil dermed både skade erhvervet og dets bidrag til samfundet og klimaet, siger Henrik Damholt Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammen med L&F Kvæg peger han på, at man fortsat skal følge udviklingssporet, og gennem investeringer, forskning og en incitamentsstruktur nedbringe udledningen fra danske kvæg.

Ligesom Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, peger direktøren også på, at man i New Zealand, som De Økonomiske Råd peger på som et godt eksempel, arbejder med en noget lavere afgift.

- New Zealænderne har også erkendt, at det er yderst komplekst bare at måle drivhusgasser fra dyr og planter - og kompleksiteten og den negative konsekvens ved en afgift er stor. New Zealand arbejder med en væsentligt lavere afgift, end den man taler om i Danmark: Nogle få kroner per tons, mod op til mere end 1.000 kroner pr tons her i Danmark. Samtidig arbejdes der også med en gulerods-model, siger han.

Søren Søndergaard: De Økonomiske Råds anbefalinger vil koste dyrt

Se også:

Søren Søndergaard: De Økonomiske Råds anbefalinger vil koste dyrt