Lyt til artiklen:

Søren Søndergaard: De Økonomiske Råds anbefalinger vil koste dyrt

00:00
Hastighed: ???x
02:10

I den årlige miljøvismandsrapport konkluderer De Økonomiske Råds Formandskab, at en klimabeskatning baseret på et simpelt klimaregnskab hurtigst muligt træder i kraft.

Rådet anbefaler tillige en afgift på 1.100 kroner pr. ton CO2, og det huer ikke Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En afgift på 1.100 kroner pr. ton CO2 vil være dødsstødet for store dele af den danske fødevareproduktion. Så simpelt kan det siges. Jeg savner en erkendelse af, at verden har brug for fødevarer, og at vi derfor skal udvikle grønne løsninger i stedet for bare at lukke produktionen og lade andre producere mad, siger han, og peger på at man bør afvente ekspertudvalgets anbefalinger.

- Vi er fortsat imod en afgift, fordi vi mener, der er andre og mere effektive veje at gå, men vi kan også se, at der er et stort politisk flertal for en afgift. Derfor arbejder vi lige nu på en 2030 plan, som skal synliggøre, hvor langt vi kan nå gennem teknologiske og innovative løsninger fremfor nedlukning og udflytning af produktionen, siger Søren Søndergaard, som dog sammen med Landbrug & Fødevarer tidligere på året slog ind på en dialogsøgende kurs.

Landbrug & Fødevarer ændrer CO2-kurs

Se også:

Landbrug & Fødevarer ændrer CO2-kurs

New Zealand er andet niveau

De Økonomiske Råd anbefaler også, at man i Danmark ser mod New Zealand. Noget Landbrug & Fødevarer havde ventet.

- Det kommer ikke bag på os, at man kigger mod New Zealand. Det viser, hvor stort et eksperiment en CO2-afgift på biologiske processer er. New Zealand er det eneste andet land i verden, som lige nu arbejder med en lignende CO2-afgift. I New Zealand har man fremlagt nogle principper, men man er på ingen måde i mål hverken med beregningsmodellen eller niveauet for en afgift, siger Søren Søndergaard og tilføjer, at niveauet i New Zealand er et andet.

- I New Zealand har man indtil nu talt om afgifter på 20 kroner pr. ton Co2 - det er jo et helt andet niveau end det, som nogle ønsker sig herhjemme.