Lyt til artiklen:

Ny organisering i L&F Kvæg skal styrke kvægbruget

00:00
Hastighed: ???x
04:21

2024 markerer en ny politisk organisering af landets kvægbrugere. Ændringerne i organisationen Landbrug & Fødevarer Sektor for Kvæg sker for at skærpe det politiske arbejde. Det oplyser formanden for Landbrug & Fødevarer Sektor for Kvæg, Christian Lund på vegne af sektorbestyrelsen i en pressemeddelelse.:

- Vi ændrer vores organisation for at skabe mere slagkraft udadtil. Samtidig ønsker vi mere nærhed til kvægbrugerne, via de bagvedliggende foreninger. Vi er overbeviste om at ændringerne vil gavne hele kvægsektoren, siger Christian Lund, og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sektorbestyrelsens erhvervspolitiske arbejde og interessevaretagelsen på vegne af kød- og mælkeproducenter er med til at definere rammerne for vores arbejde på gårdene. Vi skal stå stærkt - både internt i landbruget og eksternt - og vi er overbeviste om, at de nye tiltag kan bringe os i den retning.

Den nye organisering sikrer også den tætte koordinering med andre aktører omkring kvægbruget, det vil sige Mejeriforeningen, L&F oksekød og Viking Danmark.

Ændringer i valget

På kvægkongressen 2024, 26. og 27. februar, præsenteres den ny organisering af Sektor for Kvæg. Ændringerne indebærer, at der ikke længere vil ske direkte valg til sektorbestyrelsen i forbindelse med årsmødet i kvægsektoren ved Kvægkongressen.

Den nye struktur træder i kraft i forbindelse med første møde i Kvægpolitisk Forum i maj 2024, hvor valg til sektorbestyrelsen også foregår. Bestyrelsen konstituerer sig med formand og næstformand. Den nuværende bestyrelse fortsætter indtil da.

Mens Familielandbrugets repræsentanter hidtil er blevet valgt på Familielandbrugets årsmøde, så har L&F Kvægs årsmøde været stedet hvor landboforeningerne valgte sine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Men selvom vi har næsten 4.100 aktive medlemmer af landboforeningerne, der er kvægbrugere, så var der meget få der deltog i valget af foreningsrepræsentanter ved årsmødet i 2023. Det er ikke stærkt nok, og det har vi reageret på. Kvægbrugernes engagement og forbindelsen mellem sektorbestyrelsen og kvægbrugerne er afgørende for, at vi kan arbejde, siger Christian Lund.

- Derfor skaber vi nu en model, hvor vi trækker de lokale folkevalgte fra alle de landøkonomiske foreninger tættere til os, og det har jeg store forventninger til vil skabe tættere dialog, mere indspil til vores politiske arbejde og bedre forankring af holdninger og beslutninger, siger formanden.

Sådan bliver den folkevalgte struktur på kvægområdet

Forum for rådgivning, som har bestået af DLBR-kvægchefer og repræsentanter fra alle landets kvægudvalg, nedlægges. Det gav ikke den ønskede sammenhæng med det lokale kvægpolitiske arbejde og den tilhørende debat blandt kvægbrugerne. Samarbejdet med DLBR og øvrige rådgivere i kvægklyngen skal fremover varetages i en særskilt indsats.

Der oprettes som noget nyt et "Kvægpolitisk Forum" med medlemmer valgt i lokalforeningerne. Alle landøkonomiske foreninger har lige mulighed for repræsentation via én folkevalgt kvægbruger fra deres bestyrelse.

Derudover deltager folkevalgte kvægbrugere fra mejeri-, slagteri- og kvægavls-organisationer. Det er i Kvægpolitisk Forum, at valget af alle seks repræsentanter til sektorbestyrelsen, fra de landøkonomiske foreninger, finder sted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kvægpolitisk Forum mødes halvårligt for at diskutere større politiske dagsordner, og vedtager også strategien for Sektor for Kvæg på oplæg fra sektorbestyrelsen. I den nye sektorbestyrelse får de folkevalgte repræsentanter fra Sektor for Økologi og Dansk Kødkvæg stemmeret, hvilket de ikke har haft tidligere.

Basisorganisationerne bag L&F Sektor for Kvæg - Mejeriforeningen, L&F Oksekød, VikingDanmark og Landbrug & Fødevarer - bakker alle op om ændringerne i L&F Sektor for Kvægs organisering og repræsentation.