Lyt til artiklen:

Mejeriforeningen: Høj ensartet afgift er ikke den eneste vej frem

00:00
Hastighed: ???x
02:44

Landmænd og mejerier er i gang med den grønne omstilling og klimaarbejdet på både gårdene og på mejerierne, lyder meldingen fra Mejeriforeningen efter Svarer-udvalget afleverede sin rapport til grøn skattereform.

- Vi kan løse opgaven og nå 2030 målene uden at blive pålagt særlige danske afgifter, siger formanden for Mejeriforeningen, Steen Nørgaard Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mejeriforeningen mener, det vil være helt forkert at stirre sig blind på en høj ensartet afgift, som den eneste vej frem mod et lavere klimaaftryk.

- Det er en problematisk at gå dansk enegang og derved reducere den danske produktion, som internationalt har noget af det laveste aftryk. At flytte produktion og udledninger ud af landet er ikke at være et globalt foregangsland - at være foregangsland er at dyrke reelle innovative grønne løsninger, og dem er vi i gang med på både gårde og mejerier, siger formanden for Mejeriforeningen, Steen Nørgaard Madsen.

Administrerende direktør i Mejeriforeningen mener, det er vigtigt, at se den danske fødevareproduktion i en international sammenhæng.

Forslagene i Svarer-rapporten skal nu behandles i den grønne tre-part og politisk.

- Det arbejde vil vi følge med i, for som de fremlagte modeller ser ud, så er konsekvenserne store for mælkeproducenterne, mejerierne og deres konkurrenceevne store, siger administrerende direktør i Mejeriforeningen Henrik Damholt Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konkurrencekraft

- Det er helt afgørende at tage højde for den internationale kontekst, som både klimaet og fødevarer skal ses i. Vores mål er at sætte et positivt internationalt aftryk, men det forudsætter, at det er muligt at have udvikling, produktion, arbejdspladser og konkurrencekraft på dansk jord, siger Henrik Damholt Jørgensen.

I følge Svarer-rapporten vil alle tre afgiftsmodeller betyde både lukkede besætninger og fald i beskæftigelsen i både primærlandbruget og i følgeerhvervene. Den udvikling er Mejeriforeningen også bekymret for.

- Danske mejerier er førende på grøn omstilling. Vi udvikler ny viden og lægger fundamentet for fremtidens klimaløsninger, som gårde og mejerier investerer i at tage i brug. I Danmark producerer vi 0,8 procent af den ko-mælk, der er i verden - hvor der i øvrigt bliver flere mennesker og efterspørgslen efter mejeriprodukter stiger. Hvis køerne og produktionen flytter ud af landet, fordi lønsomheden og konkurrenceevnen rammes, så risikerer vi, at den udvikling går i stå, siger Henrik Damholt Jørgensen.