Lyt til artiklen:

VKST: Grundvandsforslag fra rød blok erstatter faglighed med ren symbolpolitik

00:00
Hastighed: ???x
02:24

- Forslaget fra rød blok fejer al faglighed af bordet og erstatter den med populisme i valgets sidste dage, lyder det fra Torben Hansen, der er formand for VKST.

Han er dybt forundret over forslaget, som han kalder blottet for faglighed:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Miljøstyrelsen godkender alle de pesticider, der kan bruges i Danmark, og styrelsen overvåger hele tiden grundvandet. Det er både landmandens og de øvrige borgeres garanti for, at brugen af plantebeskyttelsesmidler ikke skader grundvandet. Der er ingen faglige argumenter for så voldsomt et indgreb, så i min optik har det har forslag mest karakter af spin, siger Torben Hansen og fortsætter:

- Jeg tror mange landmænd står med følelsen af, at det her forslag ikke er fair. I dag bruger vi præcisionssprøjtning, droner og andre tekniske redskaber, som gør, at vi bruger plantebeskyttelsesmidlerne målrettet og så lidt som muligt.

Han bakkes op af tal fra Danmarks Statistik der viser, at landbrug med præcisionsteknologi dyrkede 76 procent af det danske landbrugsareal i 2022.

Erstatninger i milliardklassen kan bruges bedre

Forslaget vurderes at koste staten 20-25 milliarder i erstatning, og de penge mener Torben Hansen kan bruges bedre mange andre steder:

- Jeg er sikker på, at sygeplejerskerne, klimaforskerne, skolelærerne og de ældre synes, at pengene kan bruges bedre andre steder. Især når man tænker på, at brugen af pesticider IKKE udgør en trussel mod grundvandet, siger Torben Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rammer landbrugsproduktionen på Sjælland, Lolland og Falster

Formanden for VKST vurderer, at forslaget vil lukke op til 50 procent af landbrugsproduktionen i flere af kommunerne i foreningens område og visse steder vil det være helt op til en tredjedel af landbrugene i den enkelte kommune, der må lukke. Og det kommer til at koste arbejdspladser, lyder det fra VKST's formand:

- Lukker produktionen mister regionen også tusindvis af arbejdspladser, ikke kun i landbruget men også i alle de andre, tilknyttede erhverv som fødevarebearbejdningen, maskinhandlere, foderstoffirmaer og andre erhverv, der lever af landbruget, lyder det fra Torben Hansen