Socialdemokratiet offentliggjorde i dag et økologiudspil som en central del af et bredt udspil om miljø- og klimaomstilling, skriver Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse. Økologiudspillet indeholder nye investeringer i økologisk innovation, eksport, forskning og markedsudvikling, ligesom partiet vil bygge videre på Danmarks succes med økologi- og klimaomstilling i de offentlige køkkener. Store dele af dansk økologipolitik stod ellers til afvikling.

- Vi er altid glade, når politikere, uanset parti, vil bruge økologi mere aktivt i den grønne omstilling. I dag har Socialdemokraterne slået et slag for økologi med en offensive tilgang, som kan fastholde og udbygge Danmarks position som verdens førende økologiland, siger Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening, og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nye mål og investering vil hjælpe Danmark til at realisere økologiens store potentiale for flere grønne jobs, nye løsninger for klimaet, og beskyttelse af natur og drikkevand mod pesticider. Samtidig vil markeds- og eksportindsatsen i udspillet være med til at fastholde Danmark som det land, hvor der sælges fleste øko-varer, og som et stærkt eksportland til et økologisk verdensmarked, der nu overstiger 600 milliarder kroner.

Økologi og klimaomstilling i offentlige køkkener

Ifølge Økologisk Landsforening vil Socialdemokraterne genetablere indsatsen for omstilling til økologiske mad i offentlige køkkener, med en ordning der støtter uddannelse af køkkenansatte. En lignende pulje under SRSF regeringen, hjalp over 30 kommuner og flere sygehuse til økologi og klimaomstilling, og vandt en bæredygtighedspris fra FN.

- Omstilling til økologi i offentlige køkkener har samtidig skabt sundere og mere klimavenlige måltider, med mindre spild, mindre kød og mere grønt. Indenfor samme budget. Det er en flerægget velfærdsløsning, skabt med nyt håndværk i køkkenerne, siger Paul Holmbeck.

Fordobling af økologi

Socialdemokratiet sætter i sit udspil et mål om en fordobling af det økologiske areal, den økologiske eksport og det økologisk salg i Danmark i 2030.

- Næste år når vi 2020-målet om en fordobling af det økologiske areal. Vi er glade for, at udspillet lægger op til og vil investere i det næste tigerspring for økologi både i mark og marked, siger Paul Holmbeck.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økologisk forskning og innovation

Udspillet anerkender økologiens bidrag til natur, dyrevelfærd, rent drikkevand og klimaet og erkender samtidig, at økologi skal videreudvikles med en stærk innovations- og forskningsindsats, skriver Økologisk Landsforening i pressemeddelelsen.

- Økologi skal fortsat udvikles. På områder som klima og biodiversitet er vi ikke i mål endnu. Økologisk landbrug i Danmark har gennem Ø-mærkets snart 30 års eksistens skånet vores natur, vores drikkevand og vores mad for flere millioner kilo pesticider og sluppet mange millioner dyr ud i det fri under åben himmel. Investering i innovation kan støtte de økologiske landmænd i at løse andre svære udfordringer i at skabe fremtidens bæredygtige landbrug. Derfor hilser vi planen velkommen, siger Paul Holmbeck.