Abonnementsartikel

Spædkalveprisen er lav i øjeblikket, men det kan alligevel godt betale sig at fylde mælkeskålen, viser nye beregninger fra Seges.

Til trods for, at basisnoteringen på tyrekalve ligger på et lavt niveau lige nu, er det ifølge Landbrugsinfo en misforståelse, at man som mælkeproducent ikke kan tjene penge på at sikre en god tilvækst hos tyrekalvene. Spædkalvenoteringen afregner med ekstra 30 kroner/kg, når kalven vejer mellem 50 og 70 kg ved salg, og det gør det derfor fordelagtigt at jagte en god tilvækst hos spædkalvene.

Det skriver Landbrugsinfo i en artikel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det understreges i figuren fra Seges, der viser, det dækningsbidrag en mælkeproducent kan forvente at opnå ved en daglig tilvækst fra fødsel til salg i intervallet fra 500 til 650 g/dag i kalvens første 34 levedage. Figuren viser, at der indtil en mælkepris på 2,50 kroner/liter er god basis for at tildele kalvene tilstrækkeligt med mælk til at opnå en tilvækst på minimum 650 g/dag frem til salg ved en alder på eksempelvis 34 dage - selv ved den nuværende spædkalvenotering på 600 kroner for en 50 kg kalv. Særligt da kalve oftest fodres med frasepareret mælk, som har en pris under 2,50 kroner per liter.

Dog vil det ikke være rentabelt at give kalvene mere mælk end nødvendigt, hvis bedriften fodrer med sødmælk, der kan leveres til mejeriet, og som dermed har en værdi på mere end 2,50 kroner/liter. I den situation bør man i stedet anvende eller supplere op med skummetmælkspulver, som vil have en pris på cirka 1,90 kroner/liter ved anvendelse af for eksempel 150 gram pulver/liter mælk.