Abonnementsartikel

Der er gang i det økologiske salg, men de økologiske landmænd har ondt i økonomien. Det skal ændres, lyder det fra Økologisk Landsforenings formand, Per Kølster.

Økologisk Landsforening opruster med en strategisk indsats for de økologiske landmænds økonomi.

Sådan lød det fra formand Per Kølster, der i sin beretning på Økologisk Landsforenings generalforsamling i Vingsted undrede sig over, hvordan økologien kan gå sin sejrsgang i butikker i ind- og udland samtidig med at mange økologiske landmænd, ligesom landbruget generelt, har ondt i økonomien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økologisk Landsforening lancerer derfor en ny femårig strategi, hvor et indsatsområde er at skabe mere bæredygtig økonomi hos økologisk landmænd. Foreningen bruger samarbejde med detailhandelen, banker og politikere til at skubbe til spillereglerne i markedet og skabe bedre forhold for de økologiske landmænd og virksomheder.

- Der er kæmpe efterspørgsel på økologiske varer både i Danmark og på vores eksportmarkeder. Men mange af vores økologiske landmænd har ondt i økonomien og banken på nakken. Det hænger ikke sammen, og det skal ændres, sagde Per Kølster.

- Der er også mange flere veje til forbedret økonomi i økologisk landbrug. Blandt andet via samarbejde, bedre udbytter og dyrkningssikkerhed samt nye næringsstofkilder. På de områder vil vi intensivere vores rådgivning.

Økologisk Landsforening har ansat en ny strategisk økonomirådgiver, som skal rådgive landmænd med afsæt i økologiske produktionsforhold. Det er Stine Hjarnø Jørgensen, som kommer fra en stilling som afdelingsleder hos Seges.

Forbrugskronen

Økologisk Landsforening vil øge andelen af forbrugskronen til de økologiske landmænd. Senest sikrede foreningen, at Coop satte egne avancer ned på økovarer og dermed sænkede mermoms på økologi - uden at regningen blev sendt til de økologiske producenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Værdien i økologi skabes hos vores landmænd og virksomheder ? og det er der forbrugskronen primært skal lande. Vores aftale med Coop sikrer en mindre prisforskel mellem økologiske og konventionelle varer ved at bruge avancer, der er mere lige i kroner frem for i procenter, sagde Per Kølster.

Foreningen arbejder nu på nye etiske principper for samhandel med landmænd og andre mindre producenter.

- Via aftaler med detailhandelen ønsker vi at reducere omkostninger og risikoen hos vores producenter. Vi arbejder for flere længerevarende kontrakter, så produktionen og investeringer kan planlægges, sagde Per Kølster.

Brug for viden om økologi

Politisk vil foreningen arbejde for at landmænd belønnes i højere grad via skattefordele eller differentieret tilskud, når de bidrager med samfundsgoder som natur eller kulstofbinding. Finanspolitisk vil foreningen sikre nye tålmodige kapitalressourcer til økologer og sætte bankerne ind i økologiske markeds- og produktionsforhold.

- Vi vil være ved vores rådgivningskunders side, når økonomien er presset, og banken uvidende påstår, at tilbagelægning til konventionel produktion er vejen frem, sagde Per Kølster.