Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Sådan kan du selv arbejde med jordens frugtbarhed

27. jul. | Indrykket af SAGRO I/S

Planterådgiver Erik Kristensen har udvalgt fire punkter, så man selv let kan komme i gang. Derudover afholdes der kursus i starten af september

Del artiklen:

At arbejde med jordens frugtbarhed er noget af det helt centrale for økologer – af åbenlyse årsager. Og nu lancerer ØkologiRådgivning Danmark temadage om emnet. Det vil forløbe sådan, at der bliver et kursusforløb i Jylland, et på Fyn og et på Sjælland i september – alle à to dage.

- På kurset skal deltagerne også medbringe et spadestik jord fra egen mark. Vi vil tale om, hvad der er gode indikatorer på, at ens jord er frugtbar. Man kan også bruge sine egne sanser og komme relativt langt med dem, siger Erik Kristensen, planterådgiver i ØkologiRådgivning Danmark.

Hvad kan man selv gøre? 

Hvis man deltager på kurset, vil man hver dag få helt konkrete værktøjer med til at højne ens jords frugtbarhed, som man kan bruge i sit daglige arbejde på gården. 

- Hvis jeg skal udvælge fire konkrete ting, man kan gøre, vil det være: Pløjedybde, flere frivillige efterafgrøder, mangfoldige efterafgrøder og tilførsel af kulstof til jorden. 


1. Pløjedybden må ikke være for stor

Typisk er ploven indstillet til en dybde på over 20 cm, men det er for meget. Det handler kort og godt om at lave et såbed og ikke en dybdepløjning, så 12-16 cm er nok.

Det kan måske lyde som en lille forskel, men i praksis har det en enorm betydning. Dette fordi koncentrationen af kulstof i jorden skal op, og kulstoffet kommer i væsentlig grad fra planternes øverlige rodnet. Pløjer man for dybt, fordeles kulstoffet i en større del af jorden, og det er stik imod hensigten. 

Jo højere indhold af kulstof, jo bedre er betingelserne for de mikroorganismer, som frigiver og transporterer næringsstoffer til afgrøden. Og derfor er en dyb pløjning ikke gavnlig for jorden. Alternativt kan man bruge en mini- eller en skrælplov. 


2. Efterafgrøder

Efterafgrøder er hamrende vigtige, og jo flere man har, jo bedre er det. 

Som mange ved, har efterafgrøderne flere fordele, herunder opbygning af kulstof i jorden, og de hjælper til med at lave krummestruktur. Tilmed hjælper rødderne og de stoffer, der udskilles omkring rødderne, rodexudater, til at øge jordens humusindhold. 


3. Bland flere arter af efterafgrøder

Der er en sammenhæng mellem aflejring af kulstof i en voksende afgrøde og antallet af arter. Bl.a. har Jena-projektet lavet flere forsøg med 1, 2, 4, 6, 8 og helt op til 50 forskellige arter af efterafgrøder, og sammenhængen er ikke til at tage fejl af: Jo flere slags efterafgrøder i samme mark, jo højere bliver indholdet af kulstof i jorden.

Sammenhængen mellem antallet af hovedafgrøder og kulstofindholdet er mere eller mindre det samme, men selvfølgelig har det praktiske begrænsninger med flere afgrøder i samme mark. Men som Grobund også har berettet om ved flere lejligheder, kan lupiner og vårhvede f.eks. være en rigtig fornuftig kombination, hvis formålet er at dyrke foder. 


4. Tilfør selv endnu mere kulstof til jorden

Det kan man gøre med dybstrøelse og ikke mindst kompost, som er hamrende godt, fordi det allerede indeholder mange gavnlige mikroorganismer og ikke mindst svampe.

Særligt svampe er fremragende til at forbedre jordens frugtbarhed, fordi de frigiver næringsstoffer langt bedre end bakterier. Og jo mere kulstof (C), der er bliver bundet i mikroorganismer, jo mere kvælsstof (N) er der til overs til afgrøderne. Forholdet C:N for ældre svampe kan være helt op til 1000:1, mens det for bakterier er cirka 10:1. For organisk materiale generelt, herunder rodrester fra efterafgrøderne, er forholdet omtrent 30:1. 


Du kan finde mere info og tilmelde dig de kommende kurser på dette link.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter

Udvalgte PARTNERS ydelser

Udvalgte PARTNERS arrangementer