Lyt til artiklen:

Det økologiske areal i Danmark er blevet mindre

00:00
Hastighed: ???x
03:11

Det økologiske areal er blevet en smule mindre med et fald fra 11,7 procent til 11,4 procent af det samlede produktionsareal i Danmark. Det viser den årlige opgørelse fra Landbrugsstyrelsen "Statistik over økologiske jordbrugsbedrifter 2023", det skriver Økologisk Landsforening.

Landbrugsstyrelsen fører kontrol med alle danske økologiske bedrifter hvert år og i den forbindelse indsamler de data om de økologiske bedrifter i deres årlige økologistatistik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Færre økologiske hektar ærgrer Michael Kjerkegaard, forperson i Økologisk Landsforening.

- Det er ikke den vej, det skal gå. I Økologisk Landsforening arbejder vi for, at vi skal have både bedre og mere økologi, og vi arbejder for, at økologien skal være normen frem for nichen. Det gør vi, fordi vi skal have et bæredygtigt landbrug. De nye tal viser, at politikerne skal geare mere op og tage mere ansvar for at lægge skinnerne ud til omstilling, siger han og supplerer.

- Det økologiske landbrug er multifunktionelt: det er rent grundvand uden pesticidrester, rent vandmiljø, mere liv i og omkring de økologiske marker, rent grundvand, det gode dyreliv -økologi er en vigtig del og nøglen til løsningen på mange af de udfordringer, vi står med i landbruget, siger Michael Kjerkegaard.

Arla afviser generationsskifter: Unge økologer må skifte mejeri

Se også:

Arla afviser generationsskifter: Unge økologer må skifte mejeri

Regeringen har et mål om at fordoble det økologiske areal, og det er også et vigtigt element i Landbrugsaftalen fra oktober 2020, hvor økologi er et virkemiddel både i forhold til klimamålet og for at opfylde Vandrammedirektivet. Hvis nedgangen fortsætter som nu, så står vi som samfund med et problem, mener forpersonen.

- De seneste år viser, at der er en tendens, som politikerne er nødt til at handle på. I den økologistrategi, som regeringen udgav i december 2023, står det klart, at cirka en femtedel af det danske landbrugsareal skal være økologisk i 2030. Men ord skal ikke bare være ord, der skal også handling bag, og det er der ikke nok af, når vi ser de nye tal, siger Michael Kjerkegaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Økologisk Landsforenings nye strategi, som blev præsenteret på foreningens generalforsamling i marts, er ambitionen sat endnu højere end regeringens: Nemlig med 25 procent økologi i 2030 - både målt pr. areal og på andelen af det danske forbrug af fødevarer.

- Økologiske landmænd er kendt for deres innovationskraft og evne til at omstille sig. Derfor er jeg også optimistisk omkring, at udviklingen nok skal vende. Forbrugerne efterspørger i stigende grad, grønne, sunde og rene fødevarer og god dyrevelfærd; og det leverer de økologiske landmænd hver dag, men det skal også bakkes op ad bedre rammebetingelser, og dem er vores politikere ansvarlige for siger Michael Kjerkegaard.