Tyske IDT Biologika har fundet en ny vaccine mod ødemsyge, som er blevet afprøvet i en dansk besætning med massive problemer med ødemsyge. De kontaktede tilbage i 2011 VSP for at høre om mulighederne for at køre en afprøvning i Danmark, og Lars Peter og Kirsten Simonsens besætning i Dronninglund, blev valgt til forsøgsbesætning, der tidligere har prøvet forskellige andre tiltag for at komme ødemsygen til livs.

- Vi prøvede på et tidspunkt en tjekkisk vaccine, men det stoppede vi hurtigt med igen, for grisene døde øjeblikkeligt af det. Vi har også prøvet med serumbehandling, da serum endnu var til at få, men det gav et meget forskelligartet resultat. Desuden har vi prøvet en anden ødemsyge vaccine, men den er måske lige giftig nok, for der var også nogle grise der døde efter de havde fået den, fortæller Kirsten Simonsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helle D. Kjærsgaard fra LVK er besætningens faste dyrlæge. Hun har også været med under hele forløbet.

- Forsøgene kørte over tre ugehold, hvor der i alt blev vaccineret 250 grise - og 250 grise var ikke-vaccinerede kontrolgrise. Grisene blev vaccineret på dag fire med en one-shot-vaccine, og vi har ikke registreret nogen bivirkninger overhovedet. Ingen af grisene hang med ørene efterfølgende, fortæller Helle D. Kjærsgaard.

Læs mere om den nye vaccine i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer fredag den 3. maj.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk - klik her.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk eller på 7620 7970.