Det mindre foderstoffirma Trede & von Pein i Nordtyskland (TP), har nogle særdeles bemærkelsesværdige resultater, når det gælder foderforbrug. Herhjemme har vi et foderforbrug på omkring 1.500 FE pr. årsso (VSP). Hos TP arbejder man et gennemsnit på kun 1.200 FE pr. årsso.

Herhjemme har man været "bange" for at give los med fibrene af frygt for, at soen ikke ville kunne optage næring nok. I Tyskland har man gjort meget ud af at undersøge, hvilket effekt de forskellige fodermidler har på soen, og det er ikke ligegyldigt, hvilken del af soens organisme man fodrer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når vi herhjemme i årevis har fodret soen med et meget stivelsesrigt foder, har den energi, soen har fået ud af det, været meget hurtigt optageligt i tyndtarmen. Hurtig energi forsvinder hurtigt igen, og soen bliver derfor hurtigt sulten igen. Det kræver mange kg foder at fodre på denne måde, og det er ikke uhørt, at søer under diegivning herhjemme kan komme op på at æde 10 - 11 FE pr. dag.

Hos TP fodrer man i højere grad soens tyktarm. Her optages fibre, som er langsom energi, der holder soen mæt i længere tid, og som gør, at den diegivende so, der er fodret på denne måde, ikke kommer over fem kg foder om dagen i diegivningen.

Læs mere i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer fredag den 5. oktober.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk eller 7620 7970.