I den nye udgave af Hyologisk, der udkom fredag, mødes redaktionen med salgschef Paul R. Jeppesen fra Skov A/S, seniorprojektleder Thomas Ladegaard Jensen fra Videncenter for Svineproduktion (VSP) og svineproducent Peter Stisen i hans slagtesvinestald på Andrupgård ved Spøttrup. Her er der nemlig for nylig lavet en afprøvning af placering af kombidiffus-loftsventiler og højtrykskøling for at klarlægge, hvad der er bedst for at undgå eller begrænse svineri.

Peter Stisen og hans medarbejdere udførte desuden forskellige managementtiltag for at se, om de kunne stoppe svineriet, når grisene begyndte at svine i stierne. Det faste gulv blev skrabet/fejet ned, og der blev skiftet mellem overbrusningsdyser med større eller mindre ydelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er ikke flere problemer med svineri på Andrupgård end andre steder, men fordi der er fast gulv i cirka halvdelen af stien, og der er diffus-ventilation uden kombiventiler, var staldsektionerne her velegnede til denne afprøvning. Samtidig er det et sted, hvor man har et godt kendskab til ventilationsstyreparametrene, og hvor man i forvejen har gået meget op i at stoppe eventuelt svineri med forskellige managementtiltag.

Komplekst problem

Svineri er ikke kun et velfærdsproblem for grisene, men udgør også et miljø- og arbejdsmiljøproblem, da svineri øger emissionen af ammoniak og lugt fra en stald.

De tre mænd understreger, at de har været glade for at deltage i dette samarbejde om at løse problemer med svineri.

- Vi har haft nogle gode faglige diskussioner og har bidraget med hvert vores speciale, så vi er nået rigtig langt, siger de.

- Det har været spændende at deltage med observationer og idéer, siger Peter Stisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men svineri er et komplekst problem, og vi må nok indrømme, at der er nogle styringsmæssige begrænsninger, som der stadig skal arbejdes med, hvis vi skal opnå nogle løsninger, der er endnu bedre, end dem vi har nu, siger Paul R. Jeppesen.

Se på grisenes adfærd

- Vi må nok også acceptere, at det med fast gulv i stierne vil være vanskeligt helt at undgå svineri i visse perioder, siger Thomas Ladegaard Jensen.

- Men det handler om at lægge en temperaturstrategi ud fra den teknologi, man har i staldene: Hvornår skal der ekstra luft til, og hvornår skal der yderligere køling til, og så skal man i øvrigt se på grisenes adfærd for at færdigjustere indstillingen af ventilations- og klimaanlæg, hvis man vil undgå problemer med svineri, siger han.

Læs mere i den nye udgave af Hyologisk, der udkom fredag den 1. juli. Der kan bestilles abonnement på telefonnummer 76207970 eller www.hyologisk.dk.